Ben je liefhebber van de Indische keuken? Dan gaat deze Rendang uit de Dutch Oven jou zeker blij maken!
Porties 4personen
Voorbereidingstijd 1 uuruur
Bereidingstijd 3 uuruur30 minutenmin
Equipment
BBQ met deksel
Dutch Oven
Keukenmachine
Ingrediënten
1200gramRunderriblappen
4blaadjesDjeruk Purut(citroenblad)
1stukSpaanse Peper
5cmGember
4theelepelLaospoeder
3stengelsSereh (citroengras)
10stukKemirinoten
1eetlepelKetoembar
1eetlepelKoenjit
1theelepelZout
1theelepelPeper
1theelepelDjinten
1theelepelKardemom
1stukRode puntpaprika
2 stukUi
2stukKnoflookteentjes
100mlZonnebloemolie
2eetlepelsSambal Oelek
2stukKaneelstokjes
2blaadjesDaon Salam(Indonesisch Laurier)
400mlKippenbouillon
1pakjeKokosmelk(200ml)
Instructies
Boemboe
We starten met het maken we de boemboe. Snijd de Spaanse peper, 1 stengel sereh en de puntpaprika in stukken. Schil en hak de gember in kleinere stukken. Doe dit samen met de laospoeder, 2 blaadjes djeruk purut, kemirinoten, ketoembar, koenjit, djinten, kardemom, zout en peper in een keukenmachine en maal dit tot een boemboe. Er mogen geen stukjes ingrediënten meer zichtbaar zijn, maar een fijne pasta.
Werkwijze
Snipper de uien en hak de knoflook fijn.
Snijd de runderriblappen in stukken. Ik houd van stevige stukken, maar het mag ook iets kleiner.
Nu steken we de BBQ aan op een directe hitte van 140/150 graden en zet de Dutch Oven erop. Laat de pan even opwarmen.
Doe de zonnebloemolie in de Dutch Oven en fruit hierin de ui en knoflook.
Voeg daarna sambal en de boemboe toe en bak dit enkele minuten mee.
Hak 2 stegels sereh in stukken, kneus ze met de achterkant van je mes en voeg dit samen met de kaneelstokjes, daon salam, 2 blaadjes djeruk purut en de riblappen toe.
Voeg de kippenbouillon toe.
Doe de deksel op de Dutch oven en laat dit 2 uur lang stoven op indirecte hitte 140/150 graden. Roer en kijk regelmatig even. Wordt de rendang te droog? Voeg dan wat water toe.
Na 2 uur haal je de deksel van de pan. Laat de rendang nog eens een uur stoven zonder deksel. De BBQ geuren voegen zich dan bij de Rendang. Dit zorgt voor een extra smaakbeleving.
Na een uur voeg je de kokosmelk toe en laat je de rendang nog een half uur stoven. Klaar? Eten maar!
Notities
Je kan de boemboe en het vlees ook eerst aanbakken op het gasfornuis en daarna overgieten naar de Dutch Oven. Lekker met Nasi, Bami of witte rijst.