Ga terug

Babi Pangang

Ons mogen ze er 's nachts voor wakker maken en zelfs als ontbijt serveren: Babi Pangang.
Porties 8 personen
Voorbereidingstijd 1 d
Bereidingstijd 6 uur
Totale tijd 1 d 6 uur

Equipment

  • BBQ met deksel
  • Kern temperatuurmeter
  • Lekbakje
  • Siliconen kwastje

Ingrediënten

  • 1 kilo Buikspek (zonder zwoerd)

Droge Rub

  • 2 eetlepels Five Spice Powder
  • 1 theelepel Zout
  • 2 theelepels Gemalen Zwarte Peper
  • 1 eetlepel Knoflookpoeder
  • 1 eetlepel Gemberpoeder
  • 2 theelepels Komijnpoeder
  • 3 eetlepels Rietsuiker
  • 1,5 eetlepels Paprikapoeder

Glaze

  • 3 eetlepels Chilisaus
  • 1 eetlepel Rietsuiker
  • 2 eetlepels Ketjap Manis

Instructies

We starten de avond voordat je de babi pangang gaat maken met het voorbereiden van de buikspek en het insmeren met de droge rub.

  • Doe alle ingrediënten van de droge rub bij elkaar in een bakje en meng dit door elkaar. Dit is de droge rub die we gaan gebruiken om de buikspek mee in te smeren.
    Babi Pangang Dry Rub
  • Leg de buikspek op een snijplank, snij alle loshangende stukjes vlees en vet weg en dep de buikspek goed droog met keukenpapier.
  • Smeer de buikspek royaal in met de rub.
    Babi Pangang insmeren met dry rub
  • Pak de buikspek met vershoudfolie in en plaats de buikspek een nachtje in de koelkast.

Babi Pangang bereiden

  • Steek je BBQ aan met een indirecte hitte op 120 graden. Plaats een lekbakje onder het midden van het rooster.
  • Steek je kerntemperatuurmeter in de buikspek, leg de buikspek met het spek naar boven op je BBQ.
  • Sluit de deksel en nu is het wachten totdat de kerntemperatuur is gestegen naar 80 graden.
    Babi Pangang op de Big Green Egg
  • Ondertussen kunnen we rustig de glaze maken. Doe de Chilisaus, Rietsuiker en Ketjap in een pannetje, zet dit op vuur en roer net zolang totdat de suiker is opgenomen. Haal de glaze van het vuur en laat rustig afkoelen.
  • Heeft de buikspek 80 graden bereikt? Haal de buikspek van de BBQ en smeer 'm rondom in met de glaze. Plaats de buikspek nog 10 minuten terug op de BBQ.
  • Haal na 10 minuten de buikspek wederom van de BBQ. We gaan de BBQ nu ombouwen naar een directe zone en verhogen de temperatuur naar 175-180 graden. Niet hoger! Anders verbranden de suikers in de ketjap. Wat we willen bereiken is een knapperige buitenkant van het buikspek.
  • Plaats de buikspek terug met de spekkant naar boven en sluit de deksel. Draai na een minuut of 3 de buikspek om met de spekkant naar beneden.
  • Klaar? Eten maar!

Notities

De Babi Pangang is lekker met de originele zoet-zure babi pangang saus, maar ook met ketjapsaus. 
Begin op tijd met het bereiden van de Babi Pangang. Wij houden rond de 5 tot 6 uur bereiding aan voor een kilo buikspek. Belangrijk bij dit gerecht is dat alles draait om kerntemperatuur en niet op tijd. Begin dus op tijd, zodat de babi pangang op tijd klaar is voor het diner. 
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Oosterse
Trefwoord: Buikspek