Ga terug Email Link
5 van 1 stem

Appeltaart van de Big Green Egg

Iedereen houdt ervan. Appeltaart doet het altijd goed. Helemaal als je de taart zelf heb gebakken op je BBQ.
Porties 12 personen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten

Equipment

  • Mixer
  • Springvorm (24-26cm)
  • Spatel
  • BBQ met deksel
  • Pizzasteen

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gram boter (wij gebruiken Blueband)
  • 350 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ stuk rasp van halve citroen
  • 1⁄4 tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • ½ stuk ei

Vulling

  • 125 gram amandelspijs
  • 2⁄3 stuk ei (losgeklopt)
  • 8 stuks appels (grote Goudreinet of Jonagolds in dunne slices of blokjes)
  • 3 tl kaneel
  • 3 el custardpoeder
  • 60 gram kristalsuiker
  • 50 gram rozijnen

Instructies

  • We beginnen met het maken van het deeg. Dit gaat redelijk makkelijk, want je mag alle ingrediënten in een grote kom doen en dit tot een samenhangend deeg kneden. Ik ben vooral lui, dus doe dit met een automaat. Heb je dit niet, dan is het ook goed voor elkaar te krijgen met je handen. Zodra je een bal kunt vormen, is het deeg klaar. Wikkel de bal in huishoudfolie en leg het deeg minimaal een uur in de koelkast. Dan gaan we ondertussen verder met de vulling.
  • Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zet de BBQ aan en zorg dat deze stabiel op 175 graden blijft. Vet de springvorm in met een stukje boter en strooi hier wat paneermeel in. Draai de springvorm rond, zodat de paneermeel overal op de bodem en ook aan de zijkanten van de springvorm zit.
  • Wel de rozijnen 15 minuten in lauwwarm water. Schil de appels in kleine blokjes. Doe deze in een kom en meng dit met de custardpoeder, kaneel, rozijnen en kristalsuiker.
  • Meng de amandelspijs met het ei tot het goed uit te smeren is.
  • Dan pakken we nu het deeg uit de koelkast. Kneed dit nog even goed door en rol ongeveer ¾ van het deeg met een deegroller uit tot een dikte van een halve centimeter. Bekleed hiermee de springvorm. TIP: Plakt het deeg? Strooi een beetje bloem op het aanrecht, voordat je gaat rollen.
  • Smeer op de bodem de amandelspijs uit. Leg hierop de appelvulling en druk dit stevig aan met een spatel.
  • Maak met de rest van het deeg strookjes en leg deze kruislinks over de appeltaart heen. Ook hier komt de bloem weer goed van pas bij plakkend deeg.
  • Strijk met een kwastje de strookjes deeg in met het losgeklopte ei. De taart is nu klaar om te bakken.
  • Bak de appeltaart in het midden van de BBQ bovenop de pizzasteen in 55-60 minuten goudbruin en haal daarna de appeltaart van de BBQ.
  • Verwarm in een steelpannetje drie eetlepels abrokizenjam en laat dit vloeibaar worden. Smeer met een kwastje (of gebruik een theelepel) de jam over de appeltaart heen.
  • Laat de taart enkele minuten afkoelen en haal daarna de springvorm eraf.

Notities

TIP: Wil je voor de makkelijkere versie gaan, dan kan je uiteraard ook een pakje uit de winkelschappen pakken, voor het maken van Appeltaart. Dan heb je alleen de vulling nog nodig. Baktijd en werkwijze voor het bakken op de BBQ blijft hetzelfde. 
calorieën: 260kcal
Cost: €10
Gang: Dessert
Trefwoord: Bakery