Ga terug Email Link
5 van 1 stem

Ultieme gegrilde tomaten Bolognese saus

Door de tomaten een uur lang te roosteren voeg je een unieke smaaksensatie toe aan de Bolognese saus. Lekkerder dan dit gaat het niet worden!
Porties 8 personen
Bereidingstijd 4 uur 30 minuten

Equipment

  • BBQ met deksel
  • Dutch Oven

Ingrediënten

  • 2 kg Tomaten
  • 8 eetlepels Olijfolie
  • 3 eetlepels Balsamicoazijn
  • 1 eetlepel Zeezout
  • 6 teentjes Knoflook
  • 750 gram Rundergehakt
  • 250 gram Half-om-Half gehakt
  • 1 stuk Ui
  • 1 blikje Tomatenpuree
  • 150 ml Runderbouillon
  • 1 stuk Spaanse Peper
  • 120 ml Rode Wijn Robuust droog
  • 2 theelepels Gedroogde Oregano
  • 1 theelepel Zwarte Peper versgemalen
  • 1 eetlepel Suiker
  • 1 bosje Basilicum
  • 1 stuk Parmezaanse Kaas

Instructies

  • Verwarm de BBQ voor op 180 graden indirecte hitte.
  • Snijd de tomaten in grote stukken. Kies je voor kersentomaten, dan kan je ze ook heel laten.
  • Leg de tomaten in een ovenschaal en besprenkel ze met 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels Balsamicoazijn, 1 eetlepel zeezout en pers 3 teentjes knoflook uit boven de tomaten. Roer alles goed door elkaar. Plaats de tomaten een uur lang op de BBQ. Roer af en toe door de tomaten heen.
  • Ondertussen snipperen we de ui, snijden 3 teentjes knoflook heel fijn en zetten we 10 minuten voordat de tomaten klaar zijn met grillen de Dutch Oven op een middelmatig vuur. Wij maken in dit geval even gebruik van ons gasfornuis. Doe hierin 4 eetlepels olijfolie en het gehakt. Rul het gehakt tot kleine stukjes.
  • Voeg de gesnipperde ui en 3 teentjes fijngesneden knoflook toe. Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Bak dit 5 minuten.
  • Wanneer de tomaten klaar zijn, voeg je deze toe aan de Dutch Oven. Samen met de sappen, want daar zit de smaak in. Voeg ook de tomatenpuree, runderbouillon, rode wijn, gedroogde oregano, Spaanse peper en suiker toe.
  • Plaats de Dutch Oven op de BBQ en breng de temperatuur terug naar 130 graden. Laat de saus nu 3 uur lang sudderen. Roer regelmatig door de saus heen. Proef en breng indien nodig extra op smaak met peper en zout.
  • Wanneer de saus bijna klaar is, kook je jouw favoriete pasta volgens aanwijzingen op de verpakking.
  • Doe de pasta bij de saus en roer dit goed door. Wanneer de saus "droog" is voeg je kookvocht van de pasta toe.
  • Serveer de pasta met basilicum en Parmezaanse kaas erop. En om het af te maken nog een extra scheutje olijfolie. Eet smakelijk!
calorieën: 350kcal
Cost: €15
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Saus