Ga terug Email Link

Spareribs

Wie begint er niet te watertanden bij het zien van een sparerib waar het vlees bijna van het bot afvalt? Maak ze nu zelf op je eigen BBQ!
Porties 4
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 6 uur
Koelkast 12 uur
Totale tijd 18 uur 30 minuten

Equipment

  • BBQ met deksel
  • Siliconen kwastje
  • Vershoudfolie
  • Aluminiumfolie
  • Rookhout
  • Lekbakje
  • Keukenpapier

Ingrediƫnten

  • 4 strengen Spareribs
  • 1 portie Grilled Flavour Sparerib Dry Rub (optie: andere Dry Rub)
  • 1 portie Grilled Flavour BBQ Saus (optie: andere BBQ saus)
  • 200 ml Appelsap

Instructies

Voorbereiding (de avond voor BBQ dag)

  • We beginnen met het ontvliezen van de spareribs. Dit is een doorzichtig stukje vlies dat we ook wel het membraan noemen en zit aan de botkant van de spareribs . Haal dit weg door een mes of schroevendraaier tussen het vlees en de membraan te steken. Daarna kan je het met de hand eraf trekken. Wil je dit niet doen of laat je het liever doen? Dan kan je ook aan de slager vragen het vlies te verwijderen.
  • Snijd loshangend stukjes vlees weg en dep de spareribs droog met keukenpapier.
  • Smeer de spareribs royaal in met de gekozen dry rub.
  • Pak de spareribs met vershoudfolie in en plaats minimaal 12 uur in de koelkast.

Spareribs op de BBQ bereiden

  • We starten met het aansteken van de BBQ. Indirect op 110 graden. Plaats een lekbakje onder de spareribs en doe daar een laagje water in.
  • Wanneer de BBQ op temperatuur is plaatsen we drie stuks rookhout tussen de gloeiende kolen. Wij maken hiervoor gebruik van chunks. Voor varkensvlees is het heerlijk om rookhout van appel te gebruiken. Heb je geen chunks, maar snippers? Gebruik dan een handje vol snippers. Leg deze wel eerst een uurtje in het water, want snippers verbranden sneller.
  • Plaats de spareribs met de botkant naar beneden op de BBQ en laat deze drie uur lang roken.
  • Wanneer de drie uur zijn verstreken, gaan we de spareribs inpakken in aluminiumfolie. Leg de spareribs met de holle kant naar boven op het aluminiumfolie, giet een laagje appelsap in de holle kant van de sparerib en pak ze in. We willen dat de appelsap gaat stomen. Leg de pakketjes weer terug op de BBQ. Nu is het twee uur wachten.
  • Na de twee uur halen we de spareribs van de BBQ en pakken ze uit om in te smeren met de BBQ saus. Wanneer je de spareribs rondom hebt ingesmeerd, leggen we ze nogmaals een uur terug op de BBQ.
  • Wanneer het uur is verstreken laat je de spareribs nog 15 minuten rusten. Daarna is het aanvallen geblazen!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Varkensvlees