Spareribs

2.1K
Weetje

Dit gerecht wordt over de gehele wereld gegeten. Het zijn de goedkoopste delen van varkensribben, afkomstig van onder de maag, borst en achter de schouders. Ze bevatten meestal 11 tot 13 botten.

Spareribs, ook bekend als varkensribbetjes, hebben een lange geschiedenis en zijn populair in verschillende culinaire tradities over de hele wereld. De specifieke oorsprong van spareribs wordt niet toegeschreven aan één land of cultuur, maar heeft zich ontwikkeld door verschillende regionale kookstijlen. Het ultieme BBQ gerecht zo zeggen wij. En terecht uiteraard, want sparerib is een veelzijdig stukje vlees, waar je eindeloos mee kunt variëren. Zowel voor beginners als gevorderden leuk om te maken en de spareribs geven ons BBQ fanaten ook weer een etmaal BBQ plezier.

De spareribs zelf zijn afkomstig van het onderste deel van de ribbenkast van het varken, waar het vlees relatief mals en smaakvol is. De kook- en kruidingstechnieken voor varkensribbetjes kunnen sterk variëren. Weersta trouwens de verleiding om even snel de varkensribbetjes mee te pakken in de supermarkt, maar haal ze bij je lokale slager. Duroc, Ibérico-varken en de Berkshire varken zijn toch wel één van de beste varkens die je dan kan kopen. Diervriendelijk en stressvrij opgevoed. Vraag dus om goede ribbetjes.

De Grilled Flavour Dry Rub voor jou spareribs maken we zelf. Heb je nog een goede rub staan, dan kan je deze uiteraard ook gebruiken.

Tijdens het bereiden van de spareribs wordt het heerlijke vlees ingesmeerd met BBQ saus. Wil jij de Grilled Flavour BBQ Saus gebruiken voor het insmeren van de varkensribbetjes? Volg dan het volgende recept: De lekkerste BBQ saus ooit gemaakt!

3-2-1 methode

De spareribs bereiden we volgende de bekende 3-2-1 methode. Dit wil zeggen 3 uur roken, 2 uur stomen en 1 uur grillen. Met deze methode hebben we regelmatig perfecte varkensribbetjes gemaakt!

In het algemeen zijn spareribs wereldwijd een geliefd gerecht geworden, dat op verschillende manieren wordt bereid en gegeten. Laat je inspireren door het een keer op onze manier te doen.

It’s ribs smokin’ good!

Spareribs

Wie begint er niet te watertanden bij het zien van een sparerib waar het vlees bijna van het bot afvalt? Maak ze nu zelf op je eigen BBQ!
Porties 4
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 6 uur
Koelkast 12 uur
Totale tijd 18 uur 30 minuten

Equipment

  • BBQ met deksel
  • Siliconen kwastje
  • Vershoudfolie
  • Aluminiumfolie
  • Rookhout
  • Lekbakje
  • Keukenpapier

Ingrediënten

  • 4 strengen Spareribs
  • 1 portie Grilled Flavour Sparerib Dry Rub (optie: andere Dry Rub)
  • 1 portie Grilled Flavour BBQ Saus (optie: andere BBQ saus)
  • 200 ml Appelsap

Instructies

Voorbereiding (de avond voor BBQ dag)

  • We beginnen met het ontvliezen van de spareribs. Dit is een doorzichtig stukje vlies dat we ook wel het membraan noemen en zit aan de botkant van de spareribs . Haal dit weg door een mes of schroevendraaier tussen het vlees en de membraan te steken. Daarna kan je het met de hand eraf trekken. Wil je dit niet doen of laat je het liever doen? Dan kan je ook aan de slager vragen het vlies te verwijderen.
  • Snijd loshangend stukjes vlees weg en dep de spareribs droog met keukenpapier.
  • Smeer de spareribs royaal in met de gekozen dry rub.
  • Pak de spareribs met vershoudfolie in en plaats minimaal 12 uur in de koelkast.

Spareribs op de BBQ bereiden

  • We starten met het aansteken van de BBQ. Indirect op 110 graden. Plaats een lekbakje onder de spareribs en doe daar een laagje water in.
  • Wanneer de BBQ op temperatuur is plaatsen we drie stuks rookhout tussen de gloeiende kolen. Wij maken hiervoor gebruik van chunks. Voor varkensvlees is het heerlijk om rookhout van appel te gebruiken. Heb je geen chunks, maar snippers? Gebruik dan een handje vol snippers. Leg deze wel eerst een uurtje in het water, want snippers verbranden sneller.
  • Plaats de spareribs met de botkant naar beneden op de BBQ en laat deze drie uur lang roken.
  • Wanneer de drie uur zijn verstreken, gaan we de spareribs inpakken in aluminiumfolie. Leg de spareribs met de holle kant naar boven op het aluminiumfolie, giet een laagje appelsap in de holle kant van de sparerib en pak ze in. We willen dat de appelsap gaat stomen. Leg de pakketjes weer terug op de BBQ. Nu is het twee uur wachten.
  • Na de twee uur halen we de spareribs van de BBQ en pakken ze uit om in te smeren met de BBQ saus. Wanneer je de spareribs rondom hebt ingesmeerd, leggen we ze nogmaals een uur terug op de BBQ.
  • Wanneer het uur is verstreken laat je de spareribs nog 15 minuten rusten. Daarna is het aanvallen geblazen!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Varkensvlees

Heb je de spareribs op de BBQ gemaakt?

Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.

Deel Jouw Ervaring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Grilled Flavour © Copyright 2019-2023.
Close