Waarschijnlijk het meest geliefde en bekende recept op de Indische menukaart. Rendang! Te maken op veel verschillende manieren. Zowel in een droge vorm als een meer vochtige variant. De tweede gaat overigens onze voorkeur naar uit. Maar ook te verkrijgen in een milde of pittige vorm. Dit gerecht is dus te maken precies zoals jij dat wenst.

Nu gaan we voor een mild/pittige variant en een vochtige variant. Niet te mild, niet te pittig. Eigenlijk kiezen we dus voor de gulden middenweg. Zo blijft het lekker voor iedereen. Waarom de vochtige variant? Ik hou gewoon van saus. De saus is heerlijk om over de witte rijst te doen.

Rendang recept

Rendang is de basis van je rijsttafel. Het recept is zeker niet eenvoudig om te maken. Het recept bestaat uit veel handelingen en uit veel ingrediënten. Maar laat je niet afschrikken, want het eindresultaat is geweldig. Het kost even wat tijd, maar dan heb je ook wat zouden we maar zeggen. Dus gewoon het rendang recept volgen en dan heb je een geweldige maaltijd op tafel.

Boemboe Rendang

In de toko stikt het van de boemboes. En tegenwoordig kan je ze zelfs al kopen bij de lokale supermarkt op de hoek. De boemboe voor de deze rendang maken we natuurlijk zelf. Veel van de ingrediënten op de lijst worden gebruikt voor het maken van de boemboe. De ingrediënten snijden we klein en vermalen we daarna in een blender tot een pasta. Dit is de boemboe en uiteindelijk de basis en smaakmaker van de rendang.

Welk vlees?

Voor de rendang is het mogelijk meerdere soorten vlees te gebruiken. Zelf gebruiken we altijd riblappen. Deze hebben genoeg beweging gehad en er zit ook een stukje vet tussen. Dit geeft veel smaak af en uiteindelijk wordt het vlees heerlijk mals.

Wil je nog een gerecht toevoegen aan jouw rijsttafel? Bekijk onze andere Oosterse recepten.

Daging Rendang uit de Dutch Oven

5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 3 uur 30 minuten
Porties 4 personen
Ben je liefhebber van de Indische keuken? Dan gaat deze Rendang uit de Dutch Oven jou zeker blij maken!

Equipment

  • BBQ met deksel
  • Dutch Oven
  • Keukenmachine

Ingrediënten

  • 1200 gram Runderriblappen
  • 4 blaadjes Djeruk Purut ((citroenblad))
  • 1 stuk Spaanse Peper
  • 5 cm Gember
  • 4 theelepel Laospoeder
  • 3 stengels Sereh ((citroengras))
  • 10 stuk Kemirinoten
  • 1 eetlepel Ketoembar
  • 1 eetlepel Koenjit
  • 1 theelepel Zout
  • 1 theelepel Peper
  • 1 theelepel Djinten
  • 1 theelepel Kardemom
  • 1 stuk Rode puntpaprika
  • 2 stuk Ui
  • 2 stuk Knoflookteentjes
  • 100 ml Zonnebloemolie
  • 2 eetlepels Sambal Oelek
  • 2 stuk Kaneelstokjes
  • 2 blaadjes Daon Salam ((Indonesisch Laurier))
  • 400 ml Kippenbouillon
  • 1 pakje Kokosmelk ((200ml))

Instructies 

Boemboe

  • We starten met het maken we de boemboe. Snijd de Spaanse peper, 1 stengel sereh en de puntpaprika in stukken. Schil en hak de gember in kleinere stukken. Doe dit samen met de laospoeder, 2 blaadjes djeruk purut, kemirinoten, ketoembar, koenjit, djinten, kardemom, zout en peper in een keukenmachine en maal dit tot een boemboe. Er mogen geen stukjes ingrediënten meer zichtbaar zijn, maar een fijne pasta.

Werkwijze

  • Snipper de uien en hak de knoflook fijn.
  • Snijd de runderriblappen in stukken. Ik houd van stevige stukken, maar het mag ook iets kleiner.
  • Nu steken we de BBQ aan op een directe hitte van 140/150 graden en zet de Dutch Oven erop. Laat de pan even opwarmen.
  • Doe de zonnebloemolie in de Dutch Oven en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Voeg daarna sambal en de boemboe toe en bak dit enkele minuten mee.
  • Hak 2 stegels sereh in stukken, kneus ze met de achterkant van je mes en voeg dit samen met de kaneelstokjes, daon salam, 2 blaadjes djeruk purut en de riblappen toe.
  • Voeg de kippenbouillon toe.
  • Doe de deksel op de Dutch oven en laat dit 2 uur lang stoven op indirecte hitte 140/150 graden. Roer en kijk regelmatig even. Wordt de rendang te droog? Voeg dan wat water toe.
  • Na 2 uur haal je de deksel van de pan. Laat de rendang nog eens een uur stoven zonder deksel. De BBQ geuren voegen zich dan bij de Rendang. Dit zorgt voor een extra smaakbeleving.
  • Na een uur voeg je de kokosmelk toe en laat je de rendang nog een half uur stoven.
    Klaar? Eten maar!

Notities

Je kan de boemboe en het vlees ook eerst aanbakken op het gasfornuis en daarna overgieten naar de Dutch Oven. Lekker met Nasi, Bami of witte rijst. 
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indische
Trefwoord: Rundvlees

Heb je deze Rendang uit de Dutch oven gemaakt?

Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.

Author

Begonnen met een Weber en nu volop actief op de Big Green Egg. Sinds 2017 verslaafd aan buitenkoken en kook graag met een Oosterse twist.

7 Comments

  1. Wil dit recept zaterdag graag maken. Maar een klein vraagje..

    Verplaats je bij stap 8 van de werkwijze de Dutch oven naar het indirecte gedeelte? Dacht zoiets te zien op de foto’s!

    • Klopt helemaal. Indirect laten stoven.

      Succes en veel plezier met het maken van deze rendang.

Write A Comment

Rating recept