Oosterse Spareribs

528

Oosterse spareribs zijn een populaire variant van de klassieke spareribs, geïnspireerd op de smaken en kruiden uit de Aziatische keuken. Wat ze onderscheidt, is de marinade die wordt gebruikt om de ribben een heerlijk oosters smaakexplosie te geven.

De marinade voor oosterse spareribs bevat typische ingrediënten uit de Aziatische keuken, zoals sojasaus, gember, knoflook, hoisinsaus, rijstazijn en oestersaus. Deze ingrediënten zorgen voor een combinatie van zoete, zoute en hartige smaken die de ribben heerlijk mals en smaakvol maken.

Gebruik vijfkruidenpoeder in de marinade. Dit is een mengsel van verschillende specerijen, zoals steranijs, kaneel, venkelzaad, peper en kruidnagel. Het geeft de ribs een unieke en aromatische smaak.

Na het marineren worden de ribs op de barbecue gegrild. Het langzame garen op indirecte hitte zorgt ervoor dat de ribben mals worden en de smaken goed in het vlees trekken. Het is belangrijk bij indirect grillen om geduldig te zijn en de kooktijden en temperaturen zorgvuldig in de gaten te houden om het beste resultaat te bereiken. Tijdens het grillen worden de ribs regelmatig bestreken met de oosterse barbecue saus. Dit zorgt voor een heerlijke geglazuurde buitenkant.

Oosterse spareribs worden vaak geserveerd met garnering zoals verse koriander en lente-ui, wat een frisse en pittige smaak toevoegt aan het gerecht. Ze kunnen worden gegeten als hoofdgerecht, maar ook als onderdeel van een feestmaal of bij een barbecue. Oosterse spareribs van de barbecue zijn een heerlijke en smaakvolle traktatie vinden wij!

De combinatie van de sappige, malse ribben met de exotische smaken van de oosterse barbecue saus maken de spareribs een favoriet gerecht voor liefhebbers van zowel de Aziatische keuken als de barbecue.

Oosterse Spareribs

Spareribs zijn altijd lekker om te maken, maar met een Oosterse tint is het helemaal genieten!
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 12 uur
Bereidingstijd 6 uur

Equipment

  • BBQ met deksel
  • Druipbakje
  • Siliconen kwast
  • Chunk Rookhout
  • Mes of Kruiskopschroevendraaier

Ingrediënten

  • 2 strings Spareribs (1,5 KG)

Dry Rub Oosterse Spareribs

  • 1 eetlepel Zout
  • 3 theelepel Chilipoeder
  • 1 theelepel Witte peper
  • 1 theelepel Five Spice poeder

Oosterse BBQ Saus

  • 6 eetlepels Bruine suiker
  • 4 eetlepels Oestersaus
  • 4 eetlepels Vloeibare Honing
  • 4 eetlepels Hoisin saus
  • 2 eetlepels Sojasaus
  • 2 theelepels Zout
  • 1 eetlepel Rijst vinegar
  • 1 eetlepel Shaoxing wijn (verkrijgbaar bij de toko)
  • 2 theelepels Gember (geraspt)
  • 2 teentjes Knoflook (geraspt)
  • 1 theelepel Five Spice poeder

Instructies

Voorbereiding (de avond voor BBQ dag)

  • We beginnen met het ontvliezen van de spareribs. Dit is een doorzichtig stukje vlies dat we ook wel het membraan noemen en zit aan de botkant van de spareribs . Haal dit weg door een mes of schroevendraaier tussen het vlees en de membraan te steken. Daarna kan je het met de hand eraf trekken. Wil je dit niet doen of laat je het liever doen? Dan kan je ook aan de slager vragen het vlies te verwijderen.
  • Snijd loshangend stukjes vlees weg en dep de spareribs droog met keukenpapier.
  • Smeer de spareribs in met de dry rub.
  • Pak de spareribs met vershoudfolie in en plaats een nacht lang in de koelkast.

Oosterse Spareribs op de BBQ bereiden

  • We starten met het aansteken van de BBQ. Indirect op 110 graden. Plaats een lekbakje onder de spareribs en doe daar een laagje water in.
  • Wanneer de BBQ op temperatuur is plaatsen we drie stuks rookhout tussen de gloeiende kolen. Wij maken hiervoor gebruik van chunks. Voor varkensvlees is het heerlijk om rookhout van appel te gebruiken. Heb je geen chunks, maar snippers? Gebruik dan een handje vol snippers. Leg deze wel eerst een uurtje in het water, want snippers verbranden sneller.
  • Plaats de spareribs met de botkant naar beneden op de BBQ en laat deze drie uur lang roken.
  • Wanneer de drie uur zijn verstreken, gaan we de Oosterse spareribs inpakken in aluminiumfolie. Leg de spareribs met de holle kant naar boven op het aluminiumfolie, giet een laagje appelsap in de holle kant van de sparerib en pak ze in. We willen dat de appelsap gaat stomen. Leg de pakketjes weer terug op de BBQ. Nu is het twee uur wachten.
  • Na de twee uur halen we de spareribs van de BBQ en pakken ze uit om in te smeren met de Oosterse BBQ saus. Wanneer je de spareribs rondom hebt ingesmeerd, leggen we ze nogmaals een uur terug op de BBQ.
  • Wanneer het uur is verstreken laat je de spareribs nog 15 minuten rusten. Daarna is het aanvallen geblazen!
Gang: Main Course
Keuken: Amerikaans, Oosterse
Trefwoord: Varkensvlees

Heb je de Oosterse Spareribs van de barbecue ook gemaakt?

Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Grilled Flavour © Copyright 2019-2023.
Close