Moink Balls

3.8K
Weetje

De naam moink komt van de twee soorten vlees die in dit gerecht worden gebruikt en van de geluiden die deze dieren maken. Moink Moink!

Door de jaren heen zijn ze steeds populairder geworden. En man man wat zijn ze lekker. De moink balls zijn een echte BBQ klassieker. Een borrelhapje zoals deze krijg je niet op het terras bij de plaatselijke kroeg. En daarom delen we dit recept met jou, zodat je deze geëvolueerde BBQ gehaktballetjes zelf kunt maken. Op je eigen BBQ. Op je eigen terras. In je eigen tuin. Genieten!

Moink balls recept

Het recept voor moink balls zijn er in vele soorten te vinden op het wereld wijde web. Wij hebben weer onze eigen versie en dit vinden wij het lekkerst. De moink balls roken en garen we indirect op een BBQ met deksel. Om precies te weten of garing helemaal goed is maken we gebruik van een kern temperatuurmeter. Wanneer de temperatuur van 60 graden is bereikt worden de monk balls met barbecuesaus ingesmeerd. Is de 70 graden kern temperatuur bereikt, dan mogen ze van de BBQ af.

Gehaktballetjes in BBQ saus

Is de 60 graden kern temperatuur bereikt? Dan gaan we de balletjes rondom insmeren met de Grilled Flavour BBQ saus. Uiteraard kan je ook een BBQ saus gebruiken van je eigen voorkeur. De BBQ saus geeft een heerlijke smaak en zorgt voor de echte BBQ flavour. Niet alleen voor het insmeren gebruiken we de BBQ saus, maar zet ook zeker een kommetje met saus op tafel neer zodra dit topgerecht geserveerd wordt.

Moink Balls opwarmen

Kan je moink balls opwarmen? Deze vraag zien we regelmatig voorbij komen en ontvangen we ook regelmatig in onze mailbox. Deze heerlijke lekkernij is zeker goed op te warmen. Uiteraard is het altijd lekkerder als een gerecht rechtstreeks van de BBQ afkomt. Warm ze op een lage temperatuur in de BBQ of in de oven op. Doe dit bijvoorbeeld in een ovenschaal, afgedekt met aluminiumfolie.

Moink Balls

Deze BBQ klassieker is de ultieme borrelhap. Lekkerder dan dit gaat het niet worden.
Porties 4
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur

Equipment

  • BBQ met deksel
  • Satéprikkers / Cocktailprikkers
  • Rookhout (chunks)
  • Ovenschaal

Ingrediënten

  • 600 gram Rundergehakt
  • 20 plakken Ontbijtspek
  • 45 gram Parmezaanse Kaas (geraspt)
  • 1 eetlepel Knoflook (fijngehakt)
  • 100 ml Melk
  • 1 stuk ui (heel fijn gesnipperd)
  • 50 gram Paneermeel
  • 1 stuk ei
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden (gedroogd)
  • BBQ Rub
  • BBQ Saus

Instructies

  • Steek de BBQ aan. 120 graden indirecte hitte.
  • Pak een grote kom en doe daarin het gehakt.
  • Doe daar de parmezaanse, ui, paneermeel, ei, Italiaanse kruiden, knoflook en melk bij. Meng alles goed door elkaar.
  • Maak stevige balletjes van het gehakt. Om precies 20 balletjes te krijgen, maak je balletjes van 30 gram.
  • Pak een ovenschool en strooi daarin jouw favoriete BBQ rub. Rol elk balletje door de rub heen.
  • Wikkel om elk balletje een stukje ontbijtspek. Zet dit vast met een satéprikker/cocktailprikker.
  • Steek een paar chunks rookhout tussen de kolen en plaats de moink balls op de BBQ. Een lekbakje is geen overbodige luxe, want het gaat lekken!
  • Laat de moink balls garen tot een kerntemperatuur van 60 graden. Dit duurt ongeveer een uur. Nadat de 60 graden is bereikt smeer je de moink balls rondom in met BBQ saus.
  • Is de 70 graden kern temperatuur bereikt? Dan zijn ze klaar. Eet smakelijk!
Gang: Borrelhapje

Heb je deze Moink Balls gemaakt?

Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Grilled Flavour © Copyright 2019-2023.
Close