Gestoomde broodjes met Buikspek van de BBQ, ook bekend als “Baozi,” is een heerlijke culinaire creatie. De combinatie van de sappig buikspek, zachte gestoomde broodjes en smaakvolle marinades zorgt voor een onvergetelijke maaltijd.
Gestoomde Broodjes met Buikspek van de BBQ hebben hun oorsprong in het oude China, waar ze voor het eerst werden gemaakt tijdens de periode van de Drie Koninkrijken (220-280 na Christus). Destijds waren ze een draagbare en voedzame maaltijd voor reizigers en arbeiders. De gestoomde broodjes, ook wel bekend als “Bao” in het Chinees, hebben dus een lange geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden in China.
De gestoomde broodjes kun je vullen met verschillende ingrediënten, waaronder varkensvlees, rundvlees, kip of groenten. En wij hebben dit keer gekozen voor buikspek, ook wel bekend als “pork belly” in het Engels. Buikspek is een stuk vlees dat wordt gesneden van de buik van het varken. Het staat bekend om zijn rijke, vettige textuur en wordt vaak gebruikt in tal van gerechten. Wij garen de buikspek langzaam op de grill van de BBQ om de smaken te versterken en het vlees botermals te maken.
Geniet van deze Aziatische lekkernij die de wereld heeft veroverd. Eet smakelijk!
Gestoomde Broodjes met Buikspek van de BBQ
Ingrediënten
- 500 gram Buikspek (zonder zwoerd)
- Gistdeeg voor broodjes – Je kunt kant-en-klaar deeg kopen bij Aziatische supermarkten of het zelf maken.
- 3 eetlepel Sojasaus
- 1 theelepel Five-spice poeder
- 1 eetlepel Rietsuiker
- 1 eetlepel Hoisinsaus
- Verse groenten voorop het broodje komkommer, lente-uitjes en koriander
Instructies
Marineren van het Buikspek:
- Meng sojasaus, five-spice poeder en suiker om een smaakvolle marinade te creëren.
- Leg de buikspek op een snijplank, snij alle loshangende stukjes vlees en vet weg en dep de buikspek goed droog met keukenpapier.
- Laat het buikspek minstens een uur marineren in deze saus in de koelkast.
Bereiden van het Deeg:
- Volg de instructies op de verpakking om het gistdeeg voor de broodjes te bereiden.
- Verdeel het deeg in kleine balletjes en rol ze uit tot dunne cirkels.
- Besmeer elk deegcirkeltje met hoisinsaus.
- Plaats de gevulde broodjes in een stoompan of stomer en stoom ze ongeveer 10-15 minuten, tot ze zacht en luchtig zijn wanneer je de broodjes zelf maakt.
Grillen van het Buikspek:
- Steek je BBQ aan met een indirecte hitte op 120 graden. Plaats een lekbakje onder het midden van het rooster.
- Steek je kerntemperatuurmeter in de buikspek, leg de buikspek met het spek naar boven op je BBQ.
- Sluit de deksel en nu is het wachten totdat de kerntemperatuur is gestegen naar 80 graden.
- Haal na 10 minuten de buikspek wederom van de BBQ. We gaan de BBQ nu ombouwen naar een directe zone en verhogen de temperatuur naar 175-180 graden. Niet hoger! Anders verbrand de marinade. Grill het gemarineerde buikspek aan beide kanten tot het mooi bruin en knapperig is.
- Plaats de buikspek terug met de spekkant naar boven en sluit de deksel. Draai na een minuut of 3 de buikspek om met de spekkant naar beneden.
Opmaak Broodjes
- Leg een plakje gegrild buikspek in het midden van de cirkel en voeg naar keuze verse groenten toe.
- Serveer de gestoomde broodjes met buikspek van de BBQ warm. Geniet van de smaken!
Heb je de Gestoomde Broodjes met Buikspek van de BBQ ook gemaakt?
Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.