Caveman-style Longhaas

408

Een knapperend vuur, roodgloeiende kolen en een sappige longhaas? Dat is de essentie van de caveman-style longhaas barbecue. Wist je dat de caveman-style barbecue, ook wel bekend als “koken op de steen” of “steenoven koken”, een van de oudste vormen van buitenkoken is die teruggaat tot de prehistorische tijden? In plaats van grillroosters of pannen te gebruiken, zouden onze voorouders voedsel direct op hete stenen plaatsen om het te bereiden. Caveman-style Longhaas maken op de kamado is echt een leuke ervaring. Een terugkeer naar oeroude smaakervaringen!

Deze techniek vereiste toen een diepgaande kennis van welke stenen geschikt waren en hoe ze moesten worden verwarmd. De stenen fungeerden als natuurlijke kookplaten en gaven een unieke smaak aan het voedsel. Het was een primitieve maar effectieve manier om te koken, en het laat zien hoe inventief onze voorouders waren als het ging om het bevredigen van hun hongerige magen in de wilde natuur.

Vandaag de dag wordt de caveman-style barbecue opnieuw ontdekt. Wij, enthousiaste grillers zijn altijd opzoek zijn naar een authentieke culinaire ervaring. Deze style van buitenkoken is een herinnering aan hoe ver we zijn gekomen in de evolutie van koken, maar ook aan de tijdloze aantrekkingskracht van de grillkunst in al zijn vormen.

De longhaas, ook bekend als de onglet, is een parel van rundvlees die vaak over het hoofd wordt gezien. Maar de echte kenners weten dat dit stuk vlees een verborgen schat is van smaak en tederheid. Een perfect stuk vlees voor de caveman-style. Dit prachtige stuk vlees vind je in het midden van de koe, tussen de longen.  En er is geen betere manier om het te bereiden dan op de caveman-style manier.

Een beetje zout, een vleugje peper en een scheutje olijfolie zijn alles wat je nodig hebt om de longhaas voor te bereiden. Leg het vlees direct op de hete, roodgloeiende stenen en luister naar het sissen en knetteren terwijl de magie begint. Het vuur en de kolen geven een unieke rokerige smaak aan het vlees terwijl het langzaam gaart.

Het draait allemaal om eenvoud. Er zijn geen roosters om te draaien, geen timers om in de gaten te houden. Alleen jij, de vlammen en de longhaas. Het is een primitieve en intieme manier van koken.

Wanneer de longhaas de gewenste gaarheid heeft bereikt, haal je hem voorzichtig van de kolen en laat je hem even rusten. Dan snijd je het vlees in plakjes en proef je de vruchten van je caveman inspanningen. De rokerige korst, de sappige binnenkant – het is een smaakervaring die teruggaat tot onze oorsprong als vleeseters.

Caveman-style longhaas is niet alleen een maaltijd; het is een viering van vuur, kolen en smaak. Het herinnert ons eraan dat soms de eenvoudigste benaderingen de meest bevredigende zijn. Dus ga terug naar de basis, steek het vuur aan en ervaar de wonderen van caveman-style longhaas voor jezelf. Je zult versteld staan van de oeroude smaken die je ontdekt.

Caveman-style Longhaas

Steek het vuur aan en ervaar de wonderen van caveman-style Longhaas. Een terugkeer naar oeroude smaakervaringen!
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 4 minuten

Ingrediënten

 • Longhaas min. dikte 5 cm
 • grof Zeezout
 • vers gemalen zwarte Peper

Instructies

 • Doe de beste kwaliteit houtskool die je kunt vinden voor deze bereiding in je barbecue. Gebruik geen briketten, die zijn echt uit den boze. Ze worden niet zo heet als houtskool, maar ze bevatten bovendien vrijwel altijd chemicaliën als bindmiddel. Dit wil je zeker niet in je vlees hebben.
 • Om de steak rondom zo goed mogelijk dicht te schroeien, moet een zo groot mogelijk deel van het vlees in direct contact komen met de gloeiende kolen. Dat lukt niet met grote brokken houtskool.
 • Schep de kolen allemaal goed om voordat je het vlees erop legt. Dit doe je zodat je de aslaag kwijt bent. De kolen moeten echt gloeien van de warmte. De temperatuur stijgt wel naar 200 graden (direct grillen)
 • Haal de Longhaas uit de koeling. Laat de steak op kamertemperatuur komen op een houten plank en dep hem droog.
 • Gril de Longhaas, 5cm dik, nu 2 minuten op de gloei heette kolen en keer het vlees dan om. Pak met een tang de eventueel vastgeplakte stukjes houtskool van de Longhaas en gril de longhaas nog eens 2 minuten.
  Let op: neem geen dunne steak, dit verbrand, is binnen no time gaar en je verliest de smaak.
 • Na weer een minuut keer je het om en weer een minuut later draai je het weer een slag. Wanneer de kerntemperatuur 55 graden zit is het perfect en haal je de Longhaas van de kolen, want het vlees gaart nog iets door!
 • Leg je Longhaas op een mooie houten plank. Gebruik je duim om te checken of het vlees medium rare is. Het moet licht terugveren als je erop drukt.
 • Laat de Longhaas een minuut of vijf rusten, besprenkel het met heerlijke olijfolie, maal er verse zwarte peper overheen en strooi er wat zeezout op.
 • Snij de Longhaas in mooie plankjes en deel dit heerlijke malse stukje vlees!
  Eer je mooie stuk sissende vlees welke je hebt klaar gemaakt met de eeuwenoude traditie!
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht
Trefwoord: Meat, na-zomers gerecht, oud&nieuw, uniek gerecht

Heb je de Caveman-style Longhaas ook gemaakt?

Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Grilled Flavour © Copyright 2019-2023.
Close