Bavette van de BBQ

1.3K

Bavette van de BBQ, een heerlijk stuk vlees dat steeds populairder wordt op de barbecue. Met zijn sappige textuur en intense smaak is het een favoriet onder liefhebbers van gegrild vlees.

Bavette is een stuk rundvlees die afkomstig is uit de buikstreek van de koe. Het staat bekend om zijn rijke marmering, wat zorgt voor een geweldige smaak en malsheid. Hoewel het in sommige landen toch nog minder bekend is, wint Bavette wereldwijd aan populariteit vanwege zijn uitstekende culinaire eigenschappen.

Om Bavette op de barbecue te bereiden, is het belangrijk om te beginnen met een goede kwaliteit vlees. Kies voor een stuk Bavette van een lokale slagerij of een betrouwbare vleesleverancier. De Bavette kan een beetje taai zijn, maar door de juiste bereidingstechnieken te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat het vlees lekker boterzacht wordt.

Voordat je d Bavette op de barbecue legt, is het aan te raden om het vlees op kamertemperatuur te laten komen. Haal het minstens 30 minuten van tevoren uit de koelkast en laat het rusten. Op deze manier wordt het vlees gelijkmatiger gegaard.

Voor het kruiden van de Bavette kun je eenvoudige smaakmakers gebruiken zoals zout, peper en knoflookpoeder. Bestrooi beide zijden van het vlees royaal met de kruiden en wrijf ze lichtjes in het vlees. Je kunt ook experimenteren met andere kruiden en specerijen, afhankelijk van je smaak voorkeuren.

Als de barbecue op de juiste temperatuur is, leg je de Bavette direct boven de hete kolen. Bavette heeft een korte bereidingstijd nodig, meestal ongeveer 4-6 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste gaarheid. Het is belangrijk om de Bavette regelmatig om te draaien om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig gaart.

Een handige tip om de sappigheid van de Bavette te behouden, is door het vlees tijdens het grillen niet met een vork te prikken. Gebruik in plaats daarvan een barbecue tang om het vlees te draaien. Op die manier blijven de natuurlijke sappen behouden en voorkom je dat het vlees uitdroogt.

Wanneer de Bavette de gewenste gaarheid heeft bereikt, haal je het van de barbecue en laat je het enkele minuten rusten voordat je het aansnijdt. Dit helpt de sappen in het vlees te herverdelen en zorgt voor een malser eindresultaat. Snijd de Bavette vervolgens in dunne plakjes tegen de draad in om de malsheid te behouden.

Bavette van de BBQ

Een hele bavette, is heerlijk om kort en heet op je Big Green Egg te grillen. Gebruik hierbij het gietijzeren rooster in je kamado.
Porties 6 personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten

Equipment

 • BBQ met deksel
 • Kerntemperatuurmeter

Ingrediënten

 • +/- 1,5 kilo Bavette
 • grof zeezout na eigen keuze
 • zwarte peper na eigen keuze

Instructies

Voorbereiden

 • Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koeling. Is het vlees vacuüm verpakt? Haal het dan ook gelijk uit het vacuüm, zodat het vlees ‘op adem kan komen’. 

Barbecue

 • Steek de kolen in de Big Green Egg aan en breng, de temperatuur naar een directe hitte van 230 graden.
 • Leg dan de bavette op de BBQ en grill de bavette ongeveer 3 minuten per kant. Doe tussendoor wel de deksel dicht van de BBQ.
 • Laat de bavette op de bbq tot deze een kerntemperatuur heeft van 45 graden. Pak de bavette daarna losjes in aluminiumfolie en laat ca. 5 minuten rusten. Na rusten heb je een mooi medium rare resultaat.
 • Strooi nu grof zeezout en de versgemalen peper na eigen keuze over de Bavette van de BBQ.

Op de draad snijden!

 • Let er bij het aansnijden op dat je het vlees ‘op de draad’ snijdt. Met de draad mee snijden kan er namelijk voor zorgen dat vlees taai smaakt, ondanks dat de kwaliteit goed was en de bereiding perfect. Je legt de bavette van de BBQ met de groeven in het vlees van links naar rechts op je snijplank en snijdt de spiervezels dus eigenlijk door. Dat betekent dat alle vezels in het plakje vlees kort zijn en het malser smaakt.
 • Snijd de steak in stukjes van ongeveer 1 cm dik, want ook dit draagt bij aan de malsheid van je vlees.
  Eet smakelijk!
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht, Main Course
Trefwoord: birthday, kerst, Meat, oud&nieuw, Quick & Easy, Quick Meal, Rundvlees

Heb je de Bavette van de BBQ ook gemaakt?

Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Grilled Flavour © Copyright 2019-2023.
Close