Babi Pangang

12.1K
Weetje

De naam babi pangang komt van de Maleis/Indonesische woorden babi (varken) en panggang (geroosterd).

Wie kent het niet. Misschien wel het meest bekende gerecht van de afhaalchinees. Babi Pangang. Best wel gek om te bedenken dat het meest verkochte gerecht bij de Chinees, geen Chinees gerecht, maar een Indisch gerecht is. Maakt niet uit. Het is gewoon lekker en daar gaat het ons om. Het is een gerecht dat geliefd is bij veel mensen over de hele wereld vanwege zijn unieke smaak en knapperige textuur. Een combinatie van geroosterd varkensvlees en een zoetzure saus, die samen een perfecte balans van smaken creëren.

Babi Pangang is te maken met diverse soorten vlees en op verschillende manieren. Wij kiezen bij het maken voor buikspek. Met dit stukje vlees is het mogelijk de originele smaak, zoals we dat gewend zijn van de Chinees, te evenaren.

Na het marineren wordt het vlees geroosterd op de barbecue. Het doel is om een knapperige korst te creëren aan de buitenkant, terwijl het vlees van binnen sappig en mals blijft. Het roosteren van het vlees vereist geduld en zorgvuldigheid om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig gaar wordt en de juiste textuur krijgt.

Het resultaat is een prachtig gerecht met knapperige stukjes varkensvlees bedekt met een glanzende en smaakvolle saus. Babi Pangang wordt vaak geserveerd met witte rijst en groenten, zoals paksoi of gewokte groenten, om een complete maaltijd te creëren.

Waar de babi pangang het meest bekend is, kan je bij een Chinees (afhaal)restaurant vaak nog meer variaties bestellen. Babi Ketjap, Babi Spek of Char Siu. Elke variatie vraagt een andere manier van bereiding. Bij dit recept gaan we voor de traditionele versie met Babi Pangang Saus.

Babi Pangang

Ons mogen ze er 's nachts voor wakker maken en zelfs als ontbijt serveren: Babi Pangang.
Porties 8 personen
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 6 uur
Totale tijd 1 dag 6 uur

Equipment

  • BBQ met deksel
  • Kern temperatuurmeter
  • Lekbakje
  • Siliconen kwastje

Ingrediënten

  • 1 kilo Buikspek (zonder zwoerd)

Droge Rub

  • 2 eetlepels Five Spice Powder
  • 1 theelepel Zout
  • 2 theelepels Gemalen Zwarte Peper
  • 1 eetlepel Knoflookpoeder
  • 1 eetlepel Gemberpoeder
  • 2 theelepels Komijnpoeder
  • 3 eetlepels Rietsuiker
  • 1,5 eetlepels Paprikapoeder

Glaze

  • 3 eetlepels Chilisaus
  • 1 eetlepel Rietsuiker
  • 2 eetlepels Ketjap Manis

Instructies

We starten de avond voordat je de babi pangang gaat maken met het voorbereiden van de buikspek en het insmeren met de droge rub.

  • Doe alle ingrediënten van de droge rub bij elkaar in een bakje en meng dit door elkaar. Dit is de droge rub die we gaan gebruiken om de buikspek mee in te smeren.
    Babi Pangang Dry Rub
  • Leg de buikspek op een snijplank, snij alle loshangende stukjes vlees en vet weg en dep de buikspek goed droog met keukenpapier.
  • Smeer de buikspek royaal in met de rub.
    Babi Pangang insmeren met dry rub
  • Pak de buikspek met vershoudfolie in en plaats de buikspek een nachtje in de koelkast.

Babi Pangang bereiden

  • Steek je BBQ aan met een indirecte hitte op 120 graden. Plaats een lekbakje onder het midden van het rooster.
  • Steek je kerntemperatuurmeter in de buikspek, leg de buikspek met het spek naar boven op je BBQ.
  • Sluit de deksel en nu is het wachten totdat de kerntemperatuur is gestegen naar 80 graden.
    Babi Pangang op de Big Green Egg
  • Ondertussen kunnen we rustig de glaze maken. Doe de Chilisaus, Rietsuiker en Ketjap in een pannetje, zet dit op vuur en roer net zolang totdat de suiker is opgenomen. Haal de glaze van het vuur en laat rustig afkoelen.
  • Heeft de buikspek 80 graden bereikt? Haal de buikspek van de BBQ en smeer 'm rondom in met de glaze. Plaats de buikspek nog 10 minuten terug op de BBQ.
    Babi Pangang
  • Haal na 10 minuten de buikspek wederom van de BBQ. We gaan de BBQ nu ombouwen naar een directe zone en verhogen de temperatuur naar 175-180 graden. Niet hoger! Anders verbranden de suikers in de ketjap. Wat we willen bereiken is een knapperige buitenkant van het buikspek.
  • Plaats de buikspek terug met de spekkant naar boven en sluit de deksel. Draai na een minuut of 3 de buikspek om met de spekkant naar beneden.
  • Klaar? Eten maar!

Notities

De Babi Pangang is lekker met de originele zoet-zure babi pangang saus, maar ook met ketjapsaus. 
Begin op tijd met het bereiden van de Babi Pangang. Wij houden rond de 5 tot 6 uur bereiding aan voor een kilo buikspek. Belangrijk bij dit gerecht is dat alles draait om kerntemperatuur en niet op tijd. Begin dus op tijd, zodat de babi pangang op tijd klaar is voor het diner. 
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Oosterse
Trefwoord: Buikspek

Dit gerecht is heerlijk met:

BBQ Salade

Deze salade is een smaakvolle toevoeging bij een heerlijk stukje vlees. Vol met noten, kaas en ananas is dit een regelrechte smaaksensatie.
Salade voor bij de BBQ

Heb je de Babi Pangang op de BBQ gemaakt?

Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.

Deel Jouw Ervaring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Grilled Flavour © Copyright 2019-2023.
Close