Wie kent het niet. Misschien wel het meest bekende gerecht van de afhaalchinees. Babi Pangang. Best wel gek om te bedenken dat het meest verkochte gerecht bij de Chinees, geen Chinees gerecht, maar een Indisch gerecht is. Maakt niet uit. Het is gewoon lekker en daar gaat het ons om.
Babi Pangang is te maken met diverse soorten vlees en op verschillende manieren. Wij kiezen bij het maken van Babi Pangang voor buikspek. Met dit stukje vlees is het mogelijk de originele smaak, zoals we dat gewend zijn van de Chinees, te evenaren.
Waar de babi pangang het meest bekend is, kan je bij een Chinees (afhaal)restaurant vaak nog meer variaties bestellen. Babi Ketjap, Babi Spek of Char Siu. Elke variatie vraagt een andere manier van bereiding. Bij dit recept gaan we voor de traditionele versie met Babi Pangang Saus.

Babi Pangang
Equipment
- BBQ met deksel
- Kern temperatuurmeter
- Lekbakje
- Siliconen kwastje
Ingrediënten
- 1 kilo Buikspek (zonder zwoerd)
Droge Rub
- 2 eetlepels Five Spice Powder
- 1 theelepel Zout
- 2 theelepels Gemalen Zwarte Peper
- 1 eetlepel Knoflookpoeder
- 1 eetlepel Gemberpoeder
- 2 theelepels Komijnpoeder
- 3 eetlepels Rietsuiker
- 1,5 eetlepels Paprikapoeder
Glaze
- 3 eetlepels Chilisaus
- 1 eetlepel Rietsuiker
- 2 eetlepels Ketjap Manis
Instructies
We starten de avond voordat je de babi pangang gaat maken met het voorbereiden van de buikspek en het insmeren met de droge rub.
- Doe alle ingrediënten van de droge rub bij elkaar in een bakje en meng dit door elkaar. Dit is de droge rub die we gaan gebruiken om de buikspek mee in te smeren.
- Leg de buikspek op een snijplank, snij alle loshangende stukjes vlees en vet weg en dep de buikspek goed droog met keukenpapier.
- Smeer de buikspek royaal in met de rub.
- Pak de buikspek met vershoudfolie in en plaats de buikspek een nachtje in de koelkast.
Babi Pangang bereiden
- Steek je BBQ aan met een indirecte hitte op 120 graden. Plaats een lekbakje onder het midden van het rooster.
- Steek je kerntemperatuurmeter in de buikspek, leg de buikspek met het spek naar boven op je BBQ.
- Sluit de deksel en nu is het wachten totdat de kerntemperatuur is gestegen naar 80 graden.
- Ondertussen kunnen we rustig de glaze maken. Doe de Chilisaus, Rietsuiker en Ketjap in een pannetje, zet dit op vuur en roer net zolang totdat de suiker is opgenomen. Haal de glaze van het vuur en laat rustig afkoelen.
- Heeft de buikspek 80 graden bereikt? Haal de buikspek van de BBQ en smeer 'm rondom in met de glaze. Plaats de buikspek nog 10 minuten terug op de BBQ.
- Haal na 10 minuten de buikspek wederom van de BBQ. We gaan de BBQ nu ombouwen naar een directe zone en verhogen de temperatuur naar 175-180 graden. Niet hoger! Anders verbranden de suikers in de ketjap. Wat we willen bereiken is een knapperige buitenkant van het buikspek.
- Plaats de buikspek terug met de spekkant naar boven en sluit de deksel. Draai na een minuut of 3 de buikspek om met de spekkant naar beneden.
- Klaar? Eten maar!
Notities
Heb je de Babi Pangang op de BBQ gemaakt?
Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.