Gekonfijte Gamba’s uit de Dutch Oven

440

Dit gerecht is een heerlijke combinatie van zeevruchten, zoetheid van mango’s, frisheid van tomaten en de pittigheid van de rode chilipeper. Gekonfijte Gamba’s uit de dutch oven. Het is een perfect gerecht voor een na-zomerse barbecue. De laatste zonnestralen van de zomer liggen namelijk weer bijna achter ons. Maar wij gaan gewoon door met mooie gerechten maken op de barbecue. Want ook al valt er buiten veel regen of het kwik daalt binnenkort, kun je gewoon buiten blijven koken op je kamado. Laat je door niks weerhouden!

Het gerecht “Gekonfijte Gamba’s met een Peper, Tomaat en Mango uit de Dutch Oven” is geen traditioneel gerecht met een historische oorsprong. Het lijkt eerder te zijn ontstaan als een culinaire creatie, ontwikkeld door getalenteerde koks die de smaken van zeevruchten, tomaten en mango’s combineerden om een smakelijk gerecht te creëren dat zowel heerlijk als verfrissend is. En je kent ons wij doen er uiteraard een heerlijke chilipeper doorheen. Natuurlijk kun je deze ook weglaten..

Gekonfijte gamba’s? Dit zijn gamba’s (grote garnalen) die bereid zijn met een speciale kooktechniek genaamd konfijten. Deze techniek is al eeuwenoud en komt oorspronkelijk uit de Franse keuken. Deze kooktechniek houdt in dat de gamba’s zo ongelooflijk mals en sappig worden. Doordat ze langzaam garen in olie op een lage temperatuur in de Dutch Oven. Zo behoud je het vochtgehalte en worden de gamba’s niet te gaar of rubberachtig. In plaats daarvan behouden ze hun natuurlijke sappigheid en worden ze boterzacht. Konfijten zelf is oorspronkelijk een conserveringstechniek en kan daarom worden gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken. Hoewel dit minder relevant is voor gamba’s, omdat ze meestal vers worden gegeten, kan het resultaat van het konfijten toch enkele dagen in de koelkast bewaard worden.

Een heerlijk na-zomers gerecht! In september maken de zomerse ingrediënten namelijk plaats voor karakteristieke herfstsmaken. De natuur begint in september langzaam haar kleuren te veranderen en haar smaken aan te passen. Er is iets magisch aan het seizoen van de herfstsmaken vinden wij.

Wij maken dit gerecht in de Dutch Oven op de Big Green Egg. Want hell yeah dat geeft een smaakexplosie aan het gerecht. Wauw! De smaken van de gloeiende kolen van je Kamado is echt een toevoeging, amazing! Dus laten we onze buitenkeukens vullen met de geuren en smaken van september en genieten van de Grilled Flavour avonturen die de herfst met zich meebrengt.

Gekonfijte Gamba’s uit de dutch oven

Dit gerecht is een heerlijke combinatie van zeevruchten, zoetheid van mango's, de frisheid van tomaten en pittigheid van de rode peper. Gekonfijte Gamba's uit de dutch oven. Het is een perfect gerecht voor een na-zomerse barbecue.
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 20 size 16/20 Gamba's
  • 100 gram grof Zeezout
  • 4 Pomodori Tomaten
  • 1 streng kleine Tomaatjes (8 tomaatjes)
  • 1 Mango
  • 1 hele rode Chilipeper
  • 4 teentjes Knoflook
  • 20 gram Gemberwortel
  • 2 Bosuitjes
  • 2 takjes Bieslook
  • 2 eetlepels Olijfolie
  • 2 eetlepels Tomatenpuree
  • 1 heerlijk vers Stokbrood

Instructies

  • Pel alle gamba’s, laat het staartje zitten en verwijder het darmkanaal. Leg de gamba’s naast elkaar op een bord en bestrooi met het grove zeezout.
    Laat 15 minuten intrekken. Veeg na 15 minuten het zeezout van de gamba’s.
  • Breng een pan met water aan de kook. Kruis de 4 Pomodori Tomaten in en dompel ze 15 seconden in kokend water. Doe het zelfde met de kleine tomaten aan de streng. Koel alle tomaten terug in ijswater en verwijder het velletje. Halveer de Pomodori Tomaten en schep het zaad eruit. Snijd het vruchtvlees in grove stukken. De kleine tomaten zijn goed zo, snijd ze alleen door de helft.
  • Schil en halveer de mango, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 1 centimeter.
  • Pel de knoflook en schil de gemberwortel en hak dit allebei fijn.
  • Verwijder de steel van de chilipeper en snijd in dunne ringetjes.
  • Verwijder de buitenste blaadjes van de bosuitje en snijd in dunne ringen.
  • Was de bieslook en hak fijn.
  • Bewaar alle ingrediënten tot gebruik afgedekt in de koelkast.

BBQ

  • Verwarm de kamado met de Dutch Oven op het rooster tot een temperatuur van 190 °C. Verwarm een scheutje olijfolie in de Dutch Oven. 
  • Fruit de knoflook, gemberwortel en chilipeper in de olie van de Dutch Oven. Roer daarna de tomatenpuree erdoor en laat circa 30 seconden ontzuren.
  • Voeg de mango stukjes en tomaten toe, doe nu 2 eetlepels olijfolie in de pan en sluit de deksel van de kamado. Reduceer de temperatuur tot 130 °C van de barbecue en laat de smaken ongeveer 5 minuten op elkaar inwerken.
  • Open de deksel van de kamado en leg de gamba’s voorzichtig in de olie. Sluit de deksel en laat 8 minuten konfijten.
  • Neem de Dutch Oven uit de kamado, en bestrooi met de bieslook en de bosui. Serveer dit heerlijke na-zomerse gerecht met vers stokbrood.
    Tip: Je kunt er ook lekker verse pasta bij koken en je hebt een compleet ander heerlijk gerecht.
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht, Main Course, Side Dish
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: birthday, mango, na-zomers gerecht, peper, tomaat, uniek gerecht, Vis

Heb je deze Gekonfijte Gamba’s uit de Dutch Oven gemaakt?

Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Grilled Flavour © Copyright 2019-2023.
Close