Category

Vis

Category

Warm gerookte zalm is een gerecht dat we bij Grilled Flavour vaak maken. Regelmatig komt dit gerecht op tafel zodra vrienden en familie aan tafel aanschuiven. Maar ook op feestavonden zoals Oud en Nieuw is warm gerookte zalm een gerecht dat indruk maakt op ons bezoek.

Dit keer gaan we voor een broodje pulled zalm. Zelf zijn we gek op de Ciabatta. Een broodje dat redelijk stevig is, maar ook qua smaak een topcombinatie is met de zalm.

Wij kopen vaak een zalmzijde. Heb je geen grote BBQ? Dan kan je ook zalmmoten kopen. Hierdoor heb je geen grote BBQ nodig en kan je ook gebruik maken van kleine rookplankjes. Dit verandert niets aan de smaak en het einddoel. Alleen zal met een zalmmoot iets eerder de kerntemperatuur bereikt zijn. Hou je dus niet vast aan de bereidingstijd, maar stuur op kerntemperatuur. Het is daarom handig een kerntemperatuurmeter te gebruiken, zodat het eindresultaat optimaal is.

Controleer voordat de zalm op de BBQ gaat goed of er nog graten in de vis zitten. Je kan dit controleren door vanaf de staart tot de kop met je platte hand zachtjes over het midden van de vis te gaan. Je voelt daar een hardere rand lopen. Het is dan goed te voelen of er aan een kant nog graten zitten.

Wij vinden dat je aan zalm weinig hoeft te doen om een heerlijk eindresultaat te krijgen. Er zijn verschillende manieren om een zalm te bereiden, maar wij houden het graag basic. Dus maken we alleen gebruik van een citroen en wat peper en zout.

Genoeg geschreven. Pak je zalm, schut de as van je kolen en fire up the Q. We gaan grillen.

Ciabatta Pulled Zalm

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Porties 6 personen

Equipment

  • BBQ met deksel
  • Rookplank
  • Kerntemperatuur meter

Ingrediënten

  • 1 stuk Zalmzijde
  • 6 stuk Ciabatta broodjes
  • 2 stuk Bosui ((ringetjes))
  • 1 zakje Veldsla
  • 1 stuk Citroen ((schijfjes))
  • Peper
  • Zout
  • Honing-Mosterd saus

Instructies 

  • Leg een uur voor het bereiden de rookplank in een bak met water. Hierdoor zal de rookplank niet verbranden wanneer het direct boven de kolen ligt.
  • Steek de BBQ aan op 170 graden, directe hitte.
  • Snijd de zalmzijde bij ter grootte van de rookplank. Zorg dat de zalm niet buiten de rookplank uit komt, want dat stuk zal snel aanbranden.
  • Snijd de citroen in plakjes en verdeel deze over de zalm.
  • Bestrooi de zalmzijde met zout en peper naar smaak.
  • Leg de zalmzijde op de rookplank en plaats de zalm op de BBQ. Steek nu ook de temperatuurmeter in de zalm.
  • Laat de zalm garen tot ongeveer 47-50 graden kerntemperatuur. Dit is gelijk aan een medium gegaarde zalm.
  • Verwarm ondertussen de Ciabatta in de oven.
  • Zodra de zalm de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt, haal je de zalm van de BBQ. Haal de citroenschijfjes van de zalm.
  • Beleg het broodje met de veldsla.
  • Pluk met een vork stukjes van de zalm en leg dit bovenop de veldsla.
  • Besprenkel de zalm met je favoriete saus. Wij hebben dit keer gekozen voor honing-mosterd. Ook met een beetje truffel mayonaise smaakt dit broodje heerlijk.
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: Vis, Zalm

Heb je dit broodje Pulled Zalm gemaakt?

Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.