Veel Hollandser dan Grootmoeders appeltaart gaat het niet worden. De Appeltaart van de Big Green Egg doet het altijd goed op verjaardagen, feestjes of gewoon om het weekend te vieren. Daarnaast is de appeltaart ook nog veelzijdig in te zetten. Dit keer gebruiken wij de appeltaart voor het nagerecht. Het is leuk om een taart te bakken op de Green Egg, maar makkelijk is het niet. Ik heb de taart meerdere keren moeten maken, voordat ik door kreeg hoe deze perfect van de Big Green Egg af komt. Uiteraard is een appeltaart ook te maken in de andere type BBQ of andere Kamado.
Om deze taart te maken heb je een neutrale houtskool nodig. Eén waar niet te veel rooksmaak vanaf komt, want anders smaakt de taart volledig naar BBQ rook.
De eerste paar keer ging het bij mij mis op de onderkant. De onderkant was te hard gebakken en de bovenkant was net goed bruin. Eindresultaat was een zwarte bodem. Dit heb ik opgelost door de taart op een pizzasteen te zetten. De onderkant krijgt dan minder directe warmte tot zich en dit zorgt ervoor dat de appeltaart gelijkmatiger bakt.
Gelukkig hebben wij reeds de mislukkelingen gebakken, zodat we je nu kunnen vertellen hoe het wel moet. Een appeltaart van de Big Green Egg is super lekker, maar het kan uiteraard ook gemaakt worden op een andere BBQ. Als je maar een BBQ met deksel hebt en de temperatuur stabiel op 175 graden kan houden.
Dus wees niet bang om de taart te maken. Start de BBQ op en ga lekker aan de slag. Je gasten zullen ervan smullen.
Appeltaart van de Big Green Egg
Equipment
- Mixer
- Springvorm (24-26cm)
- Spatel
- BBQ met deksel
- Pizzasteen
Ingrediënten
Deeg
- 250 gram boter (wij gebruiken Blueband)
- 350 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- ½ stuk rasp van halve citroen
- 1⁄4 tl zout
- 1 tl vanille-extract
- 175 gram witte basterdsuiker
- ½ stuk ei
Vulling
- 125 gram amandelspijs
- 2⁄3 stuk ei (losgeklopt)
- 8 stuks appels (grote Goudreinet of Jonagolds in dunne slices of blokjes)
- 3 tl kaneel
- 3 el custardpoeder
- 60 gram kristalsuiker
- 50 gram rozijnen
Instructies
- We beginnen met het maken van het deeg. Dit gaat redelijk makkelijk, want je mag alle ingrediënten in een grote kom doen en dit tot een samenhangend deeg kneden. Ik ben vooral lui, dus doe dit met een automaat. Heb je dit niet, dan is het ook goed voor elkaar te krijgen met je handen. Zodra je een bal kunt vormen, is het deeg klaar. Wikkel de bal in huishoudfolie en leg het deeg minimaal een uur in de koelkast. Dan gaan we ondertussen verder met de vulling.
- Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zet de BBQ aan en zorg dat deze stabiel op 175 graden blijft. Vet de springvorm in met een stukje boter en strooi hier wat paneermeel in. Draai de springvorm rond, zodat de paneermeel overal op de bodem en ook aan de zijkanten van de springvorm zit.
- Wel de rozijnen 15 minuten in lauwwarm water. Schil de appels in kleine blokjes. Doe deze in een kom en meng dit met de custardpoeder, kaneel, rozijnen en kristalsuiker.
- Meng de amandelspijs met het ei tot het goed uit te smeren is.
- Dan pakken we nu het deeg uit de koelkast. Kneed dit nog even goed door en rol ongeveer ¾ van het deeg met een deegroller uit tot een dikte van een halve centimeter. Bekleed hiermee de springvorm. TIP: Plakt het deeg? Strooi een beetje bloem op het aanrecht, voordat je gaat rollen.
- Smeer op de bodem de amandelspijs uit. Leg hierop de appelvulling en druk dit stevig aan met een spatel.
- Maak met de rest van het deeg strookjes en leg deze kruislinks over de appeltaart heen. Ook hier komt de bloem weer goed van pas bij plakkend deeg.
- Strijk met een kwastje de strookjes deeg in met het losgeklopte ei. De taart is nu klaar om te bakken.
- Bak de appeltaart in het midden van de BBQ bovenop de pizzasteen in 55-60 minuten goudbruin en haal daarna de appeltaart van de BBQ.
- Verwarm in een steelpannetje drie eetlepels abrokizenjam en laat dit vloeibaar worden. Smeer met een kwastje (of gebruik een theelepel) de jam over de appeltaart heen.
- Laat de taart enkele minuten afkoelen en haal daarna de springvorm eraf.
Notities
Heb je de Appeltaart van de Big Green Egg gemaakt?
Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.
Vaste prik hier in huis op een verjaardag. Dan wordt dit recept weer opgezocht en gemaakt. Heerlijk!
Vraagje, gebruik je naast de pizzasteen de gehele indirecte opstelling? Dus ook met de hitteschilden? Of ligt de pizzasteen direct boven het vuur?
De volledige opstelling is indirect. Ik heb wel de poten van de convector omlaag. Dan komt er makkelijker en meer hitte langs de convector omhoog.
Ik leg ook boutjes neer tussen de convector en pizzasteen. Dan zit daar een klein beetje ruimte tussen, zodat de onderkant niet verbrand.