Heb jij nu lekker weekend of tijd? Maak dan deze overheerlijke Hollandse Erwtensoep uit de Dutch Oven. Deze maaltijdsoep gemaakt in de Dutch Oven van spliterwten, is een echte winterse traditie. Het is ook zeker een hoofdrolspeler wanneer je terug komt van een frisse boswandeling of tijdens de Nieuwjaarsduik.
Noemen we het nou eigenlijk Hollandse Erwtensoep of toch Snert? De Erwtensoep wordt traditioneel geserveerd met rookworst, roggebrood en katenspek. Zodra je varkenspootjes of krabbetjes aan de Erwtensoep toevoegt én de soep een dag laat staan, mag je het trouwens pas Snert noemen! Haal wel de Erwtensoep uit de Dutch Oven wanneer je klaar bent met eten, want de pan moet diezelfde avond weer schoon in de kast 😉 Het zuur uit de soep kan de pan aantasten. Onderhoud van de Dutch Oven is daarom des te belangrijk. – Kijk hoe je dit het beste kan doen –
Zoals je ziet voegen wij een varkenspoot aan de Hollandse Erwtensoep uit de Dutch Oven toe, maar je kunt dit ook goed vervangen door schouderkarbonade. De soep komt het beste tot zijn recht als je de benodigde ingrediënten vers haalt bij de slager in de buurt. Serveer de Hollandse Erwtensoep uit de Dutch Oven in een mooie kom met de heerlijke rookworst (naar eigen keuze) en een stukje roggebrood met katenspek. De Erwtensoep dat je eventueel overhoudt, is supergoed in te vriezen. Haal in de ochtend je ingevroren soep uit de vriezer. Wanneer je terugkomt uit werk, studie of een uitje staat er een heerlijke maaltijd op je te wachten. Je neemt er lekker een spelt stokbroodje bij en je hebt zo weer een gezonde gevulde maaltijd. Lekkerrrr!!
Wil je deze Hollandse Erwtensoep uit de Dutch Oven vegetarisch maken? Dat kan, door er geen varkenspoot en spek in te doen. De rookworst kun je eventueel vervangen door vegetarische rookworst te kopen. Ongeveer 4 blokjes groenten bouillon. Extra groenten toevoegen die al door de Hollandse Erwtensoep heengaan. Zet het op de BBQ en laat het heerlijk zachtjes pruttelen.
De traditionele gevulde soep van de openfire BBQ is toch echt een must om een keer gemaakt te hebben. Let’s Get This Fire Started!
Hollandse Erwtensoep uit de Dutch Oven
Equipment
- grote soeppan voorop je gasfornuis
- Dutch Oven
- openfire BBQ
Ingrediënten
- 500 gram spliterwten
- 2 varkenspoten
- 200 gram spek
- 2 wortel
- 2 prei
- 3/4 knolselderij
- 2 aardappel
- 4 laurierblaadjes
- half bosje bladpeterselie
- peper en zout
- 1 rookworst
Serveer erbij
- roggebrood
- katenspek
- vers spelt brood kan ook eventueel
Instructies
- Was de erwten en doe in 4 liter water met de varkenspoot, laurierblad en het spek. Breng het rustig aan de kook op je gasfornuis.
- Was en snijd de groenten. De prei in ringetjes, de ui in blokjes, wortel in dunne plakjes, knolselderij en aardappel in blokjes.
- Haal je Dutch Oven te voorschijn en voeg alle groenten en je bouillon soep toe.
- Laat ongeveer anderhalf uur rustig alles koken op je openfire BBQ. Voeg indien nodig wat extra water toe.
- Haal de varkenspoten en het spek uit de soep. Snijd het spek in kleine blokjes en doe terug in de soep, de varkenspoot wordt niet meer gebruikt. Breng de soep op smaak met peper en zout.
- Snijd de peterselie fijn en roer rustig door de soep in je Dutch Oven.
- Serveer de warme gevulde soep, met rookworst, roggebrood en katenspek.
Heb jij deze Hollandse Erwtensoep uit de Dutch Oven ook gemaakt?
Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.