Ze zijn er weer. Die fijne warme zomeravonden, waarbij het heerlijk vertoeven is in de tuin met een verkoelend drankje. Uiteraard hoort daar ook een hapje bij. Dit keer kozen wij voor de Pizza Vegetale van de BBQ natuurlijk. Dat is een vegetarische pizza met groenten en dan met een heerlijke rook smaak van de BBQ.
De oorsprong van de pizza ligt in het Middellandse Zeegebied. In veel landen rond de Middellandse Zee worden al duizenden jaren ronde broden gebakken in ovens. Pas in de 17e eeuw werd er melding gemaakt van pizza’s in Napels. Het is dus al een eeuwen oud recept wat nooit ‘gelukkig als je het mij vraagt’ verdwijnt. De meeste mensen vinden dit erg lekker. Tegenwoordig kun je de pizzabodems ook met een ander soort ingrediënt maken, bijvoorbeeld groenten bodem, ander soort meel, tarwe of granen. Keuze is aan jou. Wij houden het traditional en maken onze deeg zelf.
Wij maken geregeld met onze kinderen een heerlijke pizza van de BBQ. Het is oohw zo gezellig en leuk om zelf je eigen smaak samen te willen stellen in de keuken of lekker buiten onder de overkapping. Doe in elk bakje een ingrediënt bijvoorbeeld: jong belegen kaas of mozzarella, ham, salami, paprika’s in verschillende kleuren, champignons, rode ui, rode peper fijn gesneden, bakje met italiaanse kruiden en uiteraard een bakje met zelf gemaakte tomatensaus.. Nou ga zo maar door… Super leuke tip dus om dit te maken samen met je kids. Wat vinden jullie het lekkerste op je pizza?
Uiteraard blijft het bij ons dus niet bij één pizza. Lekker spelen met diverse toppings en iedere keer een nieuwe pizza maken. Zo kunnen we het de hele avond wel uithouden!
Leuke tip: Leg de pizza welke jij op de BBQ hebt gemaakt op een mooie houten plank, strooi er nog vers wat basilicum overheen of lekker rucola haal de pizza roller er maar doorheen!
Pizza Vegetale
Equipment
- Deegroller
- BBQ met deksel
Ingrediënten
4 bollen pizzadeeg
- 4 bollen Pizzadeeg (zie ons recept hieronder)
Ingrediënten voor 1 pizza
- 1 half potje Tomatensaus (Passata)
- 1 bol Buffel Mozarella
- 1 zakje Strooikaas jong belegen
- 1 takje Basilicum (vers)
- 1 halve Rode Ui
- 1 half bakje Champignons
- 1 half bakje Cherry Tomaatjes
Instructies
- Steek je BBQ aan en leg hierop de pizzasteen. Zorg dat de BBQ stabiel op 300 graden brand. Indien je meer ervaring hebt, dan mag dit eventueel ook hoger. Ik hou het liever save.
- Maak van 475 g bloem, 300 ml water, 0,26 g gist en 15 g zout 4 bollen pizzadeeg. Of koop een pak pizzadeeg.
- Duw met je hand het bolletje pizzadeeg uit tot de grootte van je pizzaschep of pizzasteen.
- Smeer een dunne laag tomatensaus over de pizzabodem.
- Snij alle groenten fijn en strooi het over de pizza heen.
- Verdeel kleine bonkjes mozarella over de pizza.
- Strooi hier nog wat strooikaas overheen.
- Bak de pizza tot de zijkanten goudbruin zijn en de onderkant gaar. De gaartijd ligt aan de dikte van je bodem. Blijf hier dus bij staan, want je pizza kan in enkele minuten klaar zijn.
- Maak de pizza af met blaadjes basilicum en besprenkel een beetje olijfolie.
Notities
Heb je de Pizza Vegetale op de BBQ gemaakt?
Laat ons weten hoe het is gegaan! Voor welke pizza ben jij gevallen en welke je kids? Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.