Dutch oven schoonmaken

1.8K

De Dutch oven schoonmaken is na gebruik zeer belangrijk. Gietijzer is (zeker in het begin als er nog geen beschermlaag op zit) gevoelig voor roestvorming. Roest is eenvoudig te voorkomen door de pan vettig te houden en door regelmatig gebruik een natuurlijke beschermlaag te creëren.

De Dutch oven schoonmaken doen wij altijd direct na het eten. Laat de pan niet enkele uren staan, voordat je deze schoon gaat maken. Dit kan ervoor zorgen dat de natuurlijke beschermlaag loslaat.

Levenslang plezier
Gietijzer is een prachtig product. Gietijzeren pannen gaan over van generatie op generatie. Het kan dus zijn dat een pan meerdere levens meegaat. Alles staat met onderhoud en het regelmatig coaten van het gietijzer.

Hoe maak je gietijzer schoon?
Vaak wordt beweerd dat je geen zeep mag gebruiken. In principe maken wij de Dutch oven alleen schoon met heet water. Alleen wanneer er in de pan eten is aangekoekt tijdens de bereiding, dan gebruiken we ook wel eens een druppeltje afwasmiddel.

Behandelen
Na het schoonmaken branden we de Dutch oven droog. Dit kan je doen op het gasfornuis of op de BBQ. Het gaat erom dat alle vocht uit de pan is en uit het gietijzer is getrokken. Door het droog branden krijgt vocht geen kans om toch een vorm van roest te creëren. Het is niet altijd nodig, maar wij smeren de pan na elk gebruik opnieuw in met een laagje zonnebloemolie. Doe dit met een stofvrije doek of met stevig keukenpapier. Nadat je de Dutch oven hebt behandeld zet je de pan weer terug in de BBQ. Door de restwarmte zal de olie als nieuwe coating aan de pan hechten en dienen als bescherming.

Laat de pan niet in de BBQ staan, maar haal ‘m na het afkoelen weer naar binnen. Dit zorgt ervoor dat vocht geen kans krijgt om de Dutch oven aan te tasten.

Dutch oven Recepten
Inspiratie nodig? Neem dan een kijkje bij onze Dutch Oven recepten.

Ben je op zoek naar een goede Dutch Oven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Grilled Flavour © Copyright 2019-2023.
Close