Witte Asperges

1K
Weetje

De asperge wordt beoordeeld op meerdere aspecten: dikte, kleur, beschadigingen en hoe recht de asperge is.

Het witte goud. Een Nationaal seizoensproduct dat in april, mei en juni op menig bordje in Nederland verschijnt. Een groente van Nederlandse bodem waar we trots op mogen zijn. Dit is een groente dat we niet het gehele jaar door kopen in de supermarkt. Waar tegenwoordig alles in kassen wordt gekweekt, houden de witte asperges zich nog aan de seizoensregels. Witte asperges zijn er in verschillende klasse. Hoe dikker en rechter, hoe duurder de asperge is. De asperge wordt beoordeeld op diverse aspecten: dikte, kleur, beschadigingen en hoe recht de asperge is. AAA >28 mm / AA 20-28 mm / A 16-20 mm / B 12-16 mm.

Ook deze lente hebben we de asperges regelmatig gegeten en op de BBQ bereid. Het seizoen loopt dit jaar (2021) officieel tot 23 juni, dus je hebt nog even om ze te eten.

De witte asperges moet je schillen. Dit doe je het makkelijkst met een dunschiller. Begin onder het topje van de asperge en schil van naar beneden. Hou de asperge tegen het licht om te kijken of er nog schil achterblijft.

Witte asperges van de BBQ

De asperges van de BBQ zijn op verschillende manieren te bereiden. Je kan ze zowel boven direct als indirecte hitte bereiden. Wil je het direct proberen, dan is het goed om een temperatuur tussen de 150-160 graden aan te houden. In totaal ongeveer 12-13 minuten grillen. Draai de asperges tussendoor een keer om.

Wij hebben dit keer gekozen voor de indirecte bereiding van de asperges. Waarom? Omdat we ook een ander gerecht indirect wilde bereiden. Daarnaast kan je zelf testen wat voor jou het beste werkt en wat je het lekkerst vind.

Asperges met ham, ei en roombotersaus

Natuurlijk zijn de asperges heerlijk met een warm gesmolten roombotersausje, een prachtige beenham en een heerlijk eitje. De Hasselback aardappels zijn een heerlijke aanvulling bij je asperges en als je het feest helemaal compleet wilt maken, is een BBQ salade een topper om het bordje mee af te maken.

Witte asperges van de BBQ

Door het witte goud te combineren met de extra smaaksensatie van BBQ bereid jij een topgerecht.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 45 min
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Equipment

 • BBQ met deksel

Ingrediënten
  

 • 500 gram Asperges (wit)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 200 gram Roomboter (gesmolten)
 • 2 stuk Eieren (gekookt)
 • 4 plakken Ham
 • Peper & Zout

Instructies
 

 • Steek je BBQ aan op een temperatuur van 150 graden. Indirecte hitte.
 • Snijd de onderkant van de asperges eraf. Ongeveer 2cm.
 • Schil met een dunschiller de asperges. Er mag best wel een laagje vanaf, zodat er geen slierten achter blijven. Dit is niet lekker als je dit in de mond krijgt tijdens het eten van de asperges.
 • Smeer de asperges in met de olijfolie en bestrooi ze met wat peper en zeezout.
 • Leg de asperges op de BBQ. Het duurt ongeveer 40-45 minuten voor de asperges gereed zijn. Dit kan je testen door te voelen of de asperges zacht zijn.
Trefwoord Groente

Heb je witte asperges van de BBQ gemaakt?

Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Grilled Flavour © Copyright 2019-2023.
Close