Soms dan heb je gewoon zin om een broodje te maken. En dan kan je het maar beter goed doen. Dit broodje Pulled Chicken uit de Dutch Oven is een regelrechte smaakexplosie, waardoor je nooit meer op een andere manier pulled chicken wilt maken.
Eten uit elkaar trekken is een hype op dit moment. Het begon natuurlijk allemaal met de bekende versie pulled pork. Maar nu trekken we alles uit elkaar. Vlees, gevogelte en zelfs vis moet eraan geloven. Zodra de kip dus gaar is, haal je hem uit de Dutch oven en laat je hem iets afkoelen. Snijd de kip met twee vorken in kleine stukjes. De versnipperde kip wordt vervolgens gemengd met een smaakvolle saus en gebruikt als vulling voor sandwiches, taco’s, wraps, salades en meer.
Volgens onze Amerikaanse vrienden is het alleen mogelijk om Pulled Pork te maken en is het andere uit elkaar getrokken voedsel er later bij verzonnen en onzin. Dus eigenlijk bestaat Pulled Chicken helemaal niet. Nou, zodra jij dit broodje hebt geproefd, dan ben jij er zeker van overtuigd dat Pulled Chicken wel degelijk bestaat!
Ook dit broodje is lekker zoals het is, maar natuurlijk ook weer naar eigen inzicht te tweaken. Deze versie is gemaakt met onze Dry Rub Kip met Pit, maar je kan ook voor je eigen/andere rub gaan. Daarnaast is het ook mogelijk een andere versie van de coleslaw of een ander broodje te combineren.
Broodje Pulled Chicken
Equipment
- Dutch Oven
- BBQ met deksel
- Grote kom
Ingrediënten
Broodje Pulled Chicken
- 1 kilogram Kippendijfilet
- 1 recept Dry Rub Kip met Pit (of eigen dry rub)
- 1 blikje Tomatenpuree (40 gram)
- 1 liter Kippenbouillon
- 1 krop Sla
- 2 grote Tomaten
- 2 tenen Knoflook
- 8 strips Ontbijtspek
- 4 stuks Italiaanse Bollen
- 1 stuk Parmezaanse Kaas
Coleslaw
- 1 bakje Creme fraiche (40 gram)
- 250 gram Rode kool
- 250 gram Spitskool
- 6 eetlepels Mayonaise
- 2 eetlepels Appelciderazijn
- 1 eetlepel Mierikswortel
- 1 eetlepel Gerookte Paprikapoeder
- 1 eetlepel Honing
- 1 snufje Peper & Zout
Instructies
De avond voor BBQ dag
- We beginnen met het schoonmaken van de kippendijfilet. Haal harde stukjes weg en wrijf de kippendijfilet in met je favoriete rub of onze Dry Rub kip met pit.
- Zet de kippendij een nachtje in de koelkast.
Coleslaw
- De coleslaw maken we zodra de kipdijfilet ligt te roken op de BBQ. Dan hebben we ruim tijd om hieraan te werken.
- Mix de volgende ingrediënten in een kom voor het maken van de coleslaw: – Rodekool– Spitskool– Creme Fraiche– Mayonaise– Appelciderazijn– Mierikswortel– Gerookte Paprikapoeder– Honing
BBQ dag
- Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus we beginnen met het opstarten van de BBQ op 120 graden indirect.
- Ondertussen halen we de kip uit de koelkast.
- Was de sla, bak de bacon in een koekenpan krokant en gaar, snijd de tomaat in plakken en schaaf met een kaasschaaf dunne plakjes van de Parmezaanse kaas. Leg dit alles nog even apart.
- Doe twee chunks appelhout tussen de brandende kolen en plaats je kip op de BBQ. Laat dit nu een 55 minuten roken.
- Nu hebben we ruim tijd om de coleslaw te maken.
- Bouw je BBQ om naar directe hitte en grill de kipdijfilet af tot het een mooie kleur heeft. Haal ze van de BBQ en leg apart.
- Nu plaatsen we de Dutch Oven op de directe zone van de BBQ.
- Is de Dutch Oven opgewarmd? Doe dan de tomatenpuree in de pan. Verwarm dit twee minuten.
- Giet nu de kippenbouillon in de pan, voeg de knoflookteentjes toe én de kipdijfilet.
- Doe de deksel op de pan en laat dit 35 minuten stoven.
- Wanneer de 35 minuten verstreken zijn controleer je met twee vorken (of meatclaws als je die hebt) of de kippendij gemakkelijk uit elkaar te trekken is. Is dit het geval, dan kan je alle kippendij uit de pan halen en in een ovenschaal leggen. Zo niet, dan laat je de kippendij nog 10 minuten doorgaren.
- Haal de kippendij uit elkaar en laat de bouillon nog wat inkoken. Om een extra smaakexplosie te creëren voegen we nog wat van de ingekookte bouillon toe aan de pulled kippendijfilet.
Broodje
- Nu gaan we verder met de het opbouwen van ons broodje pulled chicken. Snij de Italiaanse Bollen doormidden en grill ze even op de BBQ.
- Leg een blad sla op de Italiaanse bol
- Plaats daarop drie plakken tomaat
- Twee strings ontbijtspek
- Coleslaw
- Pulled Chicken
- Parmezaanse Kaas
- Bovenkant Italiaanse Bol
Heb je dit broodje Pulled Chicken uit de Dutch oven gemaakt?
Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.
Hallo, ik wil straks deze pulled chicken maken; heb alles in huis gehaald ;-). Vraag: vanaf welke stap leg ik de gegrilde kipdijfilet in de dutch oven? Is dat vanaf stap 10 (ná de tomatenpuree, bouillon en knoflook) en het geheel 35 min laten stoven? Lijkt me wel, maar ik twijfel. Alvast bedankt!
Hallo Louis,
Goede vraag. Ik heb het recept direct even geupdate. Bij stap 9 mag ook de kipdijfilet erin.
Eet smakelijk alvast.
Op welke temperatuur is het direct grillen? Neem aan niet op 120 graden maar rond de 180?
Hi Robert,
Ik laat de BBQ wel op 120 graden, omdat de egg daarna lastig weer naar 120 terug te krijgen is. Vaak leg ik de kippendij ook maar even op de grill en haal ze dan alweer eraf. Net even een tikkie geven voor de kleur, maar meer niet.
Dit recept is verrukkelijk
Heerlijk recept! Het hele gezin heeft er van genoten! Gewoon van de Weber.