Asian Sticky Chicken

387
Weetje

De kip (Gallus gallus domesticus) is een gedomesticeerde rode junglevogelsoort die oorspronkelijk uit India komt.

Asian Sticky Chicken is een gerecht dat geïnspireerd is op de smaken en kookstijlen van Azië, maar het heeft geen specifieke oorsprong van een bepaald land of regio. De zoete en hartige Aziatische sauzen worden vaak geassocieerd met gerechten uit landen als China, Japan, Korea en Thailand. De kruiden en sauzen waar wij zo van houden in combinatie met de barbecue gerechten.

In Aziatische culturen worden dus de sticky chicken gerechten vaak bereid met behulp van regionale ingrediënten en specerijen die kenmerkend zijn voor die specifieke keuken. Elk land heeft zo zijn eigen variaties, waarbij de sauzen en smaakexplosies kunnen verschillen. Wij zijn dus wederom ook bij dit fantastische gerecht geïnspireerd door de smaken waar wij zo van houden in Azië. Deze geweldig lekkere kleverige kippendijfilet van de barbecue ga jij vandaag nog maken.

Houdt er wel rekening mee dat je marinade booming is! Dit is het belangrijkste om te maken. Hou minimaal een uur aan, maar je kunt het ook prima de nacht van tevoren maken en dan de volgende dag afmaken. Voor het marineren van de sticky chicken gebruiken wij een afsluitbare plasticzak. Heel handig want je kunt het met zak en al in de koelkast leggen en de kip wordt extra goed gemarineerd op deze manier wanneer je het een dag van te voren wilt maken. Wanneer je de Asian Sticky Chicken op de dag zelf maakt kan dit uiteraard in een grote kom. Houd er rekening mee dat je de marinade eerst maakt en daarna alle kip er doorheen kan roeren.

Wanneer je de bak met gemarineerde kippen op de barbecue legt, draai je de kippetje zo nu en dan om. Geniet van je heerlijke Asian Sticky Chicken van de barbecue!

Asian Sticky Chicken

Asian Sticky Chicken is een smaakvol en heerlijk gerecht geïnspireerd door de Aziatische keuken. Het bestaat uit malse stukjes kip omhuld met een kleverige, zoete en hartige saus.
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 45 minuten

Equipment

  • 1 grote braadslee
  • 1 Grote kom

Ingrediënten

  • 8 stuks kippendijfilet ontbeende, huidloze kippendijen of -borsten, in hapklare stukken gesneden
  • 4 eetlepel honing of ahornsiroop
  • 2 eetlepel hoisinsaus
  • 4 eetlepel sojasaus
  • 4 eetlepel ketchup
  • 4 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel geraspte verse gember
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel sambal
  • 2 theelepel venkelzaad
  • 2 eetlepel rijstazijn
  • 1 theelepel zonnebloemolie
  • 1 verse rode peper zonder pitjes

Garnering

  • bosui
  • sesamzaadjes

Instructies

Barbecue

  • We beginnen met het aansteken van de BBQ op 200 graden indirecte hitte.

Voorbereiding marinade

  • Voor het marineren een dag van te voren gebruiken wij een afsluitbare plastic zak. Wij mengen hierin alle ingrediënten voor de marinade even goed door elkaar en doe de kip hierbij. Sluit de zak en meng vervolgens alles even goed door elkaar, zodat alle kip onder de marinade zit.
  • Voor het marineren op de dag gebruiken wij een grote kom.
    We pakken de vijzel en malen eerst het venkelzaad. Daarna mengen we dit met de honing, hoisinsaus, sojasaus, ketchup, citroensap, geraspte verse gember, fijngehakte knoflook, sambal, rijstazijn, en verse rode peper in de grote kom.
  • Doe de kippendijfilet samen in de kom met de marinade en roer goed alles door. Zorg dat de marinade lekker goed door en over de kippetjes heen zit. Laat dit samen nu afgedekt met aluminium erover, minimaal 2 uur in de koelkast staan.

Barbecue

  • Leg de gemarineerde kip voorzichtig verdeeld op de braadslee. Houd de rest van de marinade apart. Besprenkel de kip met de zonnebloemolie en zet de braadslee op de barbecue.
  • Let goed op! Draai zo nu en dan de gemarineerde kippetjes om zodat verbranding van de marinade uitgesloten word.
  • Schenk intussen de apart gehouden marinade in een pan en breng het op middellaag vuur aan de kook terwijl je regelmatig roert. Roer net zolang totdat de marinade dik en stroperig is.
  • Neem de kip naar … uur uit de barbecue en schenk het vocht van de braadslee in de pan met marinade. Kook nog even 5 minuutjes mee totdat de saus lekker romig is.
  • Lepel de saus uit het pannetje over de kip in de braadslee, zet nog 15 minuten terug op de barbecue. De kip wordt nu lekker kleverig en mals. Houdt het goed in de gaten! Wanneer je met het puntje van de mes in de kip prik en vocht helder eruit komt is het helemaal ready to eat.

Garnering

  • Snijd de bos ui in dunne ringen. (Leuke tip is als je voorzichtig met de mes eroverheen schraapt je een krul erin krijgt!) Doe de ringen over de kip
  • Strooi ook de sesamzaadjes verdeeld over de kip heen
  • Serveer de Asian Sticky Chicken met nasi of witte rijst en lekker met groene asperges of gerookte gestoomde groente. Geniet van je heerlijke Aziatische kleverige kip! Eetsmakelijk.
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Main Course, Side Dish, Snack
Keuken: Aziatisch

Heb je de Asian Sticky Chicken van de barbecue ook gemaakt?

Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Grilled Flavour © Copyright 2019-2023.
Close