Een beetje BBQ’er heeft veel rubs in de kast staan, maar maakt zijn eigen rubs uiteindelijk zelf. Dus maak deze dry rub kip met pit lekker zelf zou ik zeggen.
Wij betrappen onszelf er ook altijd op. We maken voor ieder gerecht dat wij gaan bereiden weer een eigen dry rub.
Waarom? Omdat de rubs die we in de kast hebben staan net niet aansluiten bij de smaak die wij zoeken of niet voldoen aan het gerecht dat wij willen maken. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te maken en jouw kip, vlees of vis ermee in te smeren.
Voor het maken van gerechten met kip vinden wij het lekker als er een beetje pit aan zit. Bij ons zit er dus chilipoeder door de rub. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om kip op smaak te brengen en een onweerstaanbare korst te creëren zonder gebruik te maken van een marinade of saus.
Veelgebruikte kruiden, maar naar eigen smaak
Het maken van een dry rub is eenvoudig en je kunt eindeloos variëren met verschillende kruiden en specerijen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Enkele populaire ingrediënten voor een dry rub zijn paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, bruine suiker, chilipoeder, komijn, zwarte peper en zout. Het mengsel kan worden aangepast aan jouw smaakpapillen en je kunt experimenteren met andere toevoegingen zoals cayennepeper, gedroogde kruiden of gerookt paprikapoeder voor extra diepte van smaak.
Het belangrijkste bij het gebruik van een dry rub is om ervoor te zorgen dat de kip volledig bedekt is met het mengsel. Dit kun je doen door de kip met je handen in te wrijven met de rub, zodat elk stukje vlees gelijkmatig gekruid is. Na het aanbrengen van de dry rub kun je ervoor kiezen om de kip enige tijd te laten rusten, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Dit kan variëren van enkele minuten tot enkele uren.
Bij de volgende recepten op onze site hebben we onderstaande rub gebruikt:
Grilled Flavour Chicken Rub
Equipment
- Kommetje
- Eetlepel
Ingrediënten
- 1 eetlepel Rietsuiker
- 1,5 eetlepel Paprikapoeder (gerookte)
- 1 eetlepel Uienpoeder
- 1 eetlepel Knoflookpoeder
- ½ eetlepel Komijnpoeder
- 1 eetlepel Chilipoeder
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- ½ eetlepel Zwarte peper (versgemalen)
- 1 eetlepel Tijm
- 1 eetlepel Zout
Instructies
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in het kommetje en roer goed door elkaar.