Het is lekker en leuk om een mooi stuk vlees te maken, maar dan maken wij er vaak graag een volledig gerecht van. Een mooi bijgerecht zijn de Hasselback Aardappels. Of ook wel Hasselback Patatoes genoemd.
De Hasselback aardappel is een bijzonder en smakelijk gerecht dat zijn oorsprong heeft in Zweden. Deze aardappel is vernoemd naar het bekende Hasselbacken-hotel in Stockholm, waar het gerecht voor het eerst werd geserveerd.
Het is eigenlijk een soort van gebakken aardappel, maar dan net even anders. De aardappel wordt in dunne plakjes ingesneden, maar niet helemaal door. Hierdoor ontstaat een waaier van aardappelschijfjes die nog aan elkaar vastzitten.
Vervolgens worden de aardappels ingesmeerd met boter of olie en bestrooid met zout en peper. Daarna kunnen er nog allerlei kruiden en specerijen aan worden toegevoegd, zoals knoflook, rozemarijn of tijm.
Het resultaat is een heerlijk gerecht dat er niet alleen mooi uitziet, maar ook nog eens fantastisch smaakt. De buitenkant van de aardappel is knapperig en de binnenkant is zacht en smeuïg. Bovendien krijgen de kruiden en specerijen de kans om goed in de aardappel te trekken, waardoor de smaken nog intenser worden.
De Hasselback aardappel is een bijzonder veelzijdig gerecht. Het past goed bij allerlei soorten vlees, vis en groenten. Bovendien kun je er eindeloos mee variëren door steeds andere kruiden en specerijen te gebruiken. Het is een heerlijk gerecht dat zowel eenvoudig als feestelijk kan zijn en dat zeker de moeite waard is om eens uit te proberen!
Tip: Maak de Hasselback aardappels samen met de Bavette Rollade of op een zomerse avond met een heerlijke kipsaté. Eet smakelijk!
Hasselback Aardappelen
Equipment
- Ovenschaal
- Steelpannetje
- Kwastje
- BBQ met deksel
Ingrediënten
- 300 gram Aardappels (vastkokend)
- 2 teentjes Knoflook
- 30 gram Roomboter
- 1 takje Rozemarijn
- Parmezaanse kaas
- Italiaanse kruiden
Instructies
- We starten met het aansteken van de BBQ. Laat deze stabiel op 200 graden indirect branden.
- Smelt in een klein steelpannetje de boter.
- Snijd de knoflook in grove stukken en voeg de knoflook toe aan de gesmolten boter.
- Voeg een snufje zeezout toe aan de boter en laat dit 2 minuten staan.
- Laat de schil om de aardappels en boen ze schoon met keukenpapier.
- Snijd de aardappels om de paar millimeter in, net zover totdat de aardappel net aan elkaar blijft zitten.
- Smeer de aardappel in met de boter (ook tussen de inkepingen in) en houdt wat boter over om later nogmaals in te smeren.
- Leg een takje rozemarijn in de ovenschaal en zet de ovenschaal in de BBQ.
- Verwijder na 75 minuten de rozemarijn uit de ovenschaal en smeer de aardappels in met de overige boter.
- Strooi de Parmezaanse kaas over de aardappels en zet de aardappels voor 15 á 30 minuten terug in de BBQ.
- Controleer na 15 minuten regelmatig of de aardappels bruin en krokant zijn.
Notities
Heb je de Hasselback Aardappels op de BBQ gemaakt?
Laat ons weten hoe het is gegaan! Laat een bericht achter, tag @grilledflavour op Instagram en hashtag met #grilledflavour.